loader
Foto

Galerie foto

Invitaţii TVR Iaşi 24

  Alături de TVR Iaşi la zi aniversară vor fi artişti din diferite zone artistice, dar şi geografice!  

 

Spectacolul folcloric aniversar

Spectacolul folcloric aniversar de miercuri, 4 noiembrie 2015, va avea ca protagonişti nume importante din zona folclorului românesc: Daniela Condurache, Viorica Macovei, Călin Brăteanu şi Fanfara „Dealul cu Dor”, Pamfil Roată, Adriana Bucevschi, Dan Doboş, Andreea Chisăliţă, Laura Ştefănescu, Ciprian Potoroacă, Ansamblul „Mugurelul” al USAMV. Repertoriul va fi completat de artiştii de la Chişinău începând cu solista Maria Iliuţ, Orchestra „Folclor” a Filarmonicii din Chişinău dirijată de  Petre Neamţu, Ansamblul „Crenguţă de iederă” al Universităţii de Stat Chişinău. Triunghiul zonelor folclorice va fi întreg odată cu momentele artiştilor invitaţi din Cernăuţi: Grupul Trâmbita al Facultăţii de Medicină, Iurie Levcic, Ana Maria Calancea, Grigore Gherman, Emilia Nicorici, Ana Apetrăchioaie.

Ansamblul de Cântec și Dansuri „Trembita” a fost înființat în anul 1963 pe lângă Institutul de Stat de Medicină din Cernăuți. Este unul dintre cele mai vestite colective artistice de amatori din Cernăuţi, ce include în componența sa: corul, trupa de dans și orchestră de instrumente populare.
În repertoriul bogat și diversificat al Ansamblului sunt cântece populare ucrainene, cântece populare din Bucovina, melodii bucovinene instrumentale și dansuri  etnografice și scenice.
Prin arta sa inspirată Ansamblul de Cântec și Dansuri „TREMBITA”  glorifică frumusețea Bucovinei, dăruiește spectatorilor o adevărată satisfacție estetică. Directorul Ansamblului: Ivan Garazdiuk; Conducător artistic: Lesea Ziubak.

Ansamblul etnofolcloric “Crenguţă de Iederă” din Chişinău, Casa de Cultură a Universităţii de Stat din Moldova, a fost înfiinţat în 1990. Ansamblul etnofolcloric “Iedera” era un colectiv de studenţi cu un bogat spirit folkloric şi plini de entuziasm. Conducătorul artistic al ansamblului este interpreta Maria Iliuţ. Repertoriul cuprinde melodii şi dansuri din zona Basarabiei şi a Bucovinei.

Astăzi, după 25 ani, ansamblului etnofolcloric, cu un alt generic “Crenguţă de iederă”, are aceeaşi componenţă artistică. Cu un bogat şi variat program folcloric, scopul colectivului este de a cerceta, studia educa şi propaga folclorul autentic. Conducător artistic: Maria Iliuţ; Coregraf: Nicolae Gribincea; Conducător musical: Ion Proca.

 

Caravana Filmelor Documentare

La proiecţiile din cadrul Caravanei Filmelor Documentare din Sala Studio TVR Iaşi vor participa realizatori de la TVR Iaşi, Televiziunea Moldova 1 Chişinău, OWH Studio Chişinău şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, precum şi protagonişti ai acestor producţii.

Concert extraordinar cu Duo Enescu şi invitaţii

Concertul extraordinar de sâmbătă, 7 noiembrie 2015, îi are cap de afiş pe Duo Enescu- Dragoş Mânza (vioară) şi Alina Bercu (pian), alături de Lăcrămioara – Maria Hrubaru-Roată (soprană), Andrei Hrubaru- Roată (pian) şi Martiniana Antonie (studentă la pian).

Violonistul Dragoş Mânza, născut în 1988 la Iaşi, este în prezent Prim-Concertmaestru al Orchestrei Simfonice Tonhalle Düsseldorf şi se află în anul final de studiu la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Weimar, Germania, la clasa profesorului Friedemann Eichhorn. Dragoş Mânza, deţinător al trofeului „Lira de Aur”, este câştigător a 7 premii întâi la olimpiade naţionale şi laureat al concursurilor internaţionale „Jeunesses Musicales” Bucureşti, „Kloster Schöntal” şi „Louis Spohr” Weimar, Germania. Obţine de asemenea premii speciale la concursurile „Yehudi Menuhin” (Franţa), „Rodolfo Lipizer” (Italia) şi „George Enescu” Bucureşti, iar în 2009 este ales Laureat al Academiei de Vară Mozarteum din Salzburg, Austria. În anul 2011, împreună cu pianista Alina Bercu, devine laureat al concursului internațional de muzică de cameră „Premio Trio di Trieste” din Italia.

Alina Bercu s-a născut în februarie 1990 în Câmpina, România, şi a început studiul pianului la vârsta de 7 ani. A început studiile universitare în 2006 sub îndrumarea prof. Grigory Gruzman la Universitatea de Muzica “Franz Liszt” din Weimar/ Germania, iar din 2011 a fost admisă la cursurile de masterat ale Prof. Wolfgang Manz de la Universitatea de Muzică din Nürnberg. Alina Bercu are deja o carieră concertistică impresionantă, susţinând numeroase recitaluri şi concerte pe renumite scene din Europa, America şi Asia.

Lăcrămioara – Maria Hrubaru – Roată este soprană în cadrul Operei Naţionale Române din Iaşi. A fost de două ori nominalizată la Gala Premiilor Operelor la categoria “Cea mai bună solistă” şi o dată nominalizată la categoria “Cel mai bun debut feminin”. Pianistul Andrei Hrubaru-Roată este asistent universitar la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iaşi.

Martiniana Antonie este studentă a Universității Naționale de Muzică din București, specializarea Canto Clasic. A făcut parte din prima echipă de prezentatori ai emisiunii de copii TVR Iaşi “Ţara lui Piticot”.

 

Concert de jazz

Vali Boghean Band va susţine duminică, 8 noiembrie 2015, la Teatrul “Luceafărul” din Iaşi un concert de jazz. Solistul Vali Boghean a luat Marele Premiu la Festivalul de la Mamaia – secţiunea folclor în 2006, după ce mai mulţi ani cântase folk şi rock. Ani buni a colindat lumea cu grupul Trigon, a experimentat cu formaţia Transbalcanica, a cântat solo, iar apoi a început să cânte cu propria formaţie. “Vali Boghean Band” are în componenţa sa cei mai virtuoşi instrumentişti din Chişinău, şcoliţi în străinătate, care reuşesc să respire sincron şi să dezlănţuie sălii întregi de spectatori.

Expoziţii de artă

 

În prima zi de proiecţii, pe 5 noiembrie, va fi prezentat în premieră filmul „Culorile lui Gheorghe Ciobanu”, pictorul naiv din Bălţaţi-Iaşi pentru care lumea satului este o sursă infinită de inspiraţie.

Proiecţia filmului va fi urmată de vernisajul expoziţiei pictorului ieşean.

Concertul din Aula Bibliotecii Centrale Universitare de sâmbătă, 7 noiembrie, va fi completat cu vernisajul unei expoziţii aparţinând artistului plastic şi scenografului TVR Iaşi, Felix Aftene, un  valoros produs al şcolii ieşene de pictură, reprezentant al tinerei generaţii de artişti şi care a expus atât în ţară, cât şi în străinătate.

***

Proiectul TVR Iaşi 24 este realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi.

Evenimentele TVR Iaşi 24 de la Iaşi au fost susţinute de: Filarmonica de Stat Moldova din Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copii “Luceafărul”, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Iaşi, Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, Hotel Unirea, Complex Bellaria. Parteneri media: Ziarul de Iaşi, Evenimentul, Radio Iaşi, Radio Hit, Impact Fm, Radio Trinitas, InOras.ro, Kiss Fm Iaşi.

Partenerii componentei internaţionale sunt:

Paris: Institutul Cultural Român din Paris, TVR Internaţional, Bucium Iaşi şi Blue Air.

Cernăuţi: Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi.

Chişinău: OWH Studio şi TV Moldova 1.

 
„Zilele Culturii Sârbe la Timișoara” | VIDEO

„Zilele Culturii Sârbe la Timișoara” | VIDEO

publicat: luni, 07 octombrie 2024

În cadrul „Zilelor Culturii Sârbe la Timișoara” moștenirea culturală și spirituală a fost celebrată cu o serie de evenimente artistice și literare.

Bisericile din Petroșani reprezintă un simbol al diversității etnice și religioase care caracterizează această regiune din Valea Jiului.

Programul

Săptămâna "Școala altfel" reprezintă o inițiativă educațională semnificativă, introdusă în România în anul 2016, având scopul de a promova ...

 

#TVRminoritati