Pot fi impuse limite libertăţii de exprimare a scriitorilor? Poate pune în pericol o carte viaţa autorului ei?
Acestea sunt întrebările la care Marius Constantinescu, gazda emisiunii „Intrare liberă”, a încercat să răspundă, împreună cu invitații săi, Dan Croitoru - editorul colecţiei „Biblioteca Polirom" şi al cărţilor lui Salman Rushdie, Dana Crăciun - traducătoarea cărţilor lui Rushdie, Carmen Muşat - directoarea revistei „Observator Cultural", Oana Boca Stănescu - manager cultural şi literar, şi scriitorul Radu Vancu, membru în conducerea PEN România.
Discuția a pornit de la cel mai recent volum al lui Salman Rushdie - „Cuţitul. Reflecţii în urma unei tentative de asasinat" - tradus şi publicat recent la Editura Polirom, aproape simultan cu lansarea internaţională care a avut loc în aprilie, în 16 ţări. Cunoscutul scriitor povestește şi analizează în carte felul în care i-a schimbat viaţa încercarea de asasinat, prin care a trecut în 12 august 2022, când un tânăr de 24 de ani l-a atacat cu un cuţit pe scena unui festival literar din SUA.
Rushdie, în vârstă de 75 de ani la vremea atacului, a supravieţuit, dar şi-a pierdut vederea la un ochi şi capacitatea de a-şi folosi o mână. Salman Rushdie a fost condamnat la moarte în 1989 de ayatollahul Khomeini, pentru cartea sa, „Versetele satanice".
Această ediție include mai multe fragmente din interviul pe care Marius Constantinescu i l-a luat la Londra lui Salman Rushdie în 2012, la momentul apariţiei cărţii sale de memorii, „Joseph Anton”.
Mai jos, dialogul, difuzat la TVR Cultural în 5 iunie: