Sistemul politic românesc şi închisorile CIA, obligativitatea votului şi cazul "Şova" s-au numărat printre temele dezbătute la "Foc încrucişat", în ediţia din 26 aprilie.
Ediţia de duminică, 26 aprilie, a emisiunii „Foc încrucişat” a fost moderată de Alina Stancu şi i-a avut ca invitaţi pe jurnalistul Cornel Nistorescu (invitat permanent) şi senatorul Mircea Geoană. Printre temele dezbătute s-au numărat: cazul Şova, sistemul politic românesc şi închisorile CIA, în contextul recentei declaraţii făcute de fostul preşedinte Ion Iliescu pentru publicaţia germană „Der Spiegel”.
Obligativitatea votului:
Un proiect de lege care prevede introducerea obligativităţii de a vota a trecut tacit de Senat şi va ajunge în Camera Deputatilor. Proiectul prevede ca persoanele care nu se prezintă la vot să fie iniţial amendate şi apoi să primească diverse sancţiuni. Referitor la această chestiune, senatorul Mircea Geoană a susţinut că nu crede în măsuri coercitive, ci mai degrabă în dialog şi în persuasiune: „Cred într-o politică în care să reluăm dialogul direct cu alegătorii, mai ales cu generaţia mai tânără. Cred mai degrabă că, dacă am face treabă mai bună ca sistem politic, lumea ar fi tentată să vină la vot decât să absenteze.”
Cazul Şova:
Mircea Geoană a considerat că este o situaţie fără precedent, pentru că „în premieră în Senatul României, la o speţă identică, Senatul, conducerea Senatului, majoritatea PSD şi a aliaţilor au ales, la soluţii identice, formule diferite. În cazul doamnei senator Andronescu (...) se votează cu majoritate simplă; în acest caz, cu 80 de voturi a fost acceptată propunerea DNA. În cazul Şova, exact aceeaşi speţă, se invocă o majoritate absolută, în mod evident contrar Constituţiei şi deciziilor Curţii Constituţionale.” „Diferenţa este între Şova şi Ponta şi Andronescu şi Ponta. Andronescu este un pion simplu pe tabla de şah a lui Ponta, Şova este un partener de afaceri, un prieten apropiat.”
Cornel Nistorescu a fost de părere că ”în acest caz se regăseşte conflictul între două blocuri politice”şi că senatorul Mircea Geoană reduce problema acestui dosar la o relaţie personală.
Mircea Geoană a mai spus că „DNA cere arestări, însă Parlamentul nu are căderea să se uite pe fond la cererile DNA”(...) „singurul loc unde poţi să-ţi găseşti dreptatea într-o ţară este în faţa judecătorului. Nu se găseşte dreptatea în faţa Parlamentului. Parlamentul nu împarte dreptate, vis-à-vis de vinovăţii şi nevinovăţii.” Cornel Nistorescu a considerat că „disputa este pe arestare, nu pe injustiţie”.
Închisorile CIA:
„Nu s-au aprobat centre speciale pentru CIA în România”. Această afirmaţie îi aparţine fostului director al SRI, George Maior. Maior este de părere că declaraţiile făcute de Ion Iliescu, în premieră pe această temă, au fost interpretate greşit sau scoase din context. Scandalul închisorilor secrete operate de CIA a izbucnit cu 10 ani în urmă. În tot acest timp au fost acuzaţii, rapoarte, dar şi condamnări în justiţie.
Ion Iliescu a afirmat în premieră, într-un interviu pentru "Der Spiegel", că aliaţii americani au solicitat o locaţie în 2002 şi că a aprobat cererea acestora de principiu. De problemă s-a ocupat Ioan Talpeş, consilier pentru securitate naţională, în acel moment.
Din punctul de vedere al lui Mircea Geoană, declaraţia lui Ion Iliescu „este bizară şi contraproductivă.” „Mi se pare ciudat”, a declarat senatorul, „că un om cu experienţa domnului Iliescu redeschide un astfel de subiect” (...) „declaratia lui Iliescu pune într-o lumină proastă Parlamentul.”
Jurnalistul Cornel Nistorescu a punctat că „declaraţia lui Ion Iliescu dă un şah americanilor; că redeschide discuţia pe care el însuşi a protejat-o.” „Cred”, a mai spus Nistorescu, „că a ignora adevărul şi încercarea de a afla adevărul este păguboasă pentru noi toţi.”
***
Urmăriţi pe TVR + dezbaterea integrală din ediţia de duminică, 26 aprilie a emisiunii „Foc încrucişat”.
În fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la "Foc încrucişat".
În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.