loader
Foto

In memoriam Johnny Răducanu, la „Opre Roma”

„Opre Roma” a pregătit pentru vineri, 21 ianuarie, un reportaj filmat la Brăila, în timpul celui mai important festival concurs de jazz din România care poartă numele lui Johnny Răducanu. De la ora 15:10, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

„Opre Roma” vă invită să urmăriți un material dedicat lui Johnny Răducanu - în memoria prietenilor, a celor cu care a lucrat și ca sursă de inspirație pentru tinerii muzicieni care s-au înscris în concurs.

Vorbesc Michael Creţu (nepotul lui Johnny Răducanu, la rândul său contrabasist şi profesor stabilit în Manchester), Nicolas Simion, Doru Ionescu, Teodora Enache, Florian Lungu, Irina Margareta Nistor, Ion Caramitru, Alina Sulicu (manager al Centrului pentru promovarea culturii tradiționale în Brăila) și trei laureați ai concursului de jazz, muzicieni tineri din Elvetia și Italia.

***

Pe 1 decembrie 1931, o pagină de istorie a orașului Brăila începea să se scrie. Într-o familie de romi se naștea un băiat ce avea să fie cunoscut în plan internațional și care avea să pună orașul port pe harta lumii muzicale: Răducanu Crețu.

S-a stins din viață pe 19 septembrie 2011, dar rămâne cel mai important şi cel mai iubit exponent al jazz-ului românesc din istorie. Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, apreciat atât în ţară cât şi în străinătate, artistul a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather „Mr. Jazz of Romania”.

(w882) jhonny rad

Johnny Răducanu a studiat la Şcoala de Muzică din Cluj (actualmente Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”), începând cu anul 1950, pe care a absolvit-o, la clasa de contrabas, în anul 1953, apoi a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, clasa contrabas - clasa profesorului Iosif Prunner - , în perioada 1953-1956.

Începând cu anul 1953, pe când avea 22 de ani, Maria Tănase - care lucrase şi cu tatăl lui, contrabasistul Creţu Costică - îl ia pe tânăr în formaţia ei, tot în calitate de contrabasist, efectuând concerte în Bucureşti şi în ţară.

***

În partea a doua a emisiunii vorbim despre Petrica Andrei, muzician de etnie romă - din familie veche de lăutari.

Vă prezentăm imagini din spectacolul său “Joy of Life”, desfășurat pe scena Festivalului Internațional de Jazz Johnny Răducanu de la Brăila.

(w882) petrica an

sursa foto: Petrica Andrei - facebook.com - Petrica Andrei Orchestra

 
Ziua Minorităților Naționale în România: O sărbătoare a diversității și unității | VIDEO

Ziua Minorităților Naționale în România, sărbătorită anual la 18 decembrie, reprezintă un prilej de celebrare a diversității culturale și etnice ...

“Dublu autoportret” - Reflectarea diversității culturale în Bacău | VIDEO

Ziua Mondială a Minorităților a fost marcată în Bacău printr-un eveniment cultural deosebit, organizat de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”.

„Zâna lebădă”- premieră la Teatrul Maghiar | VIDEO

Piesa „Zâna lebădă”, recent prezentată în premieră la Teatrul Maghiar, aduce în prim-plan aspirațiile universale ale omului de a atinge fericirea ...

 

#TVRminoritati