Din 8 decembrie, Cristina Şoloc aduce la TVR 1 o serie de patru reportaje din „România veritabilă”, punând reflectorul pe oameni, locuri şi fapte autentice şi valoroase.
În primul episod: povestea neurocercetătorului Leon Zegrean, dar şi întâlnirea cu Zamfira, actriţa mireasă din spectacolul centenar Nunta Zamfirei .
După ce 18 ani a prezentat şi moderat emisiuni de televiziune în studio, Cristina Şoloc iese din lumina reflectoarelor şi cutreieră ţara, în căutare de oameni, locuri şi fapte veritabile, adică autentice şi valoroase. Pe parcursul a 4 episoade, realizatoarea găseşte câte o „călăuză” potrivită să-i dezvăluie peisaje superbe, locuri care degajă energie şi inspiră la genialitate şi oameni care duc valorile acestui neam mai departe. Le vom descoperi în România veritabilă, seria de patru episoade pe care TVR 1 o va difuza sâmbăta, de la 17.30, începând cu 8 decembrie.
Astfel, în primul reportaj, realizatorul Cristina Şoloc ajunge în satul Coşbuc din Bistriţa Năsăud şi află povestea uimitoare a neurocercetătorului coşbucean Leon Zăgrean, Preşedintele Societăţii Române de Neuroştiinţe, cel care a crescut pe un deal, într-o familie numeroasă (6 persoane locuiau într-o cameră) şi care a învăţat la lampa cu petrol.
Cristina Soloc si neurocercetatorul Leon Zăgrean
Apoi, Cristina dă mâna cu George Coşbuc de 4 ori, pentru că o întreagă familie descendentă a poetului, de la străbunic la strănepot, îi poartă atât numele, cât şi prenumele.
Tot în primul episod, Cristina îi descoperă pe singurul trâmbiţaş din zonă şi pe un şofer de tir extrem de pasionat de istoria satului şi de opera lui George Coşbuc.
Dar mai ales o întâlneşte pe Zamfira, actriţa mireasă din grandiosul spectacol centenar Nunta Zamfirei. Mireasa a fost curtată ulterior de oameni de afaceri străini, preoţi, profesori. I-a refuzat însă pe toţi şi s-a măritat, doi ani mai târziu, cu un flăcău din sat.
Zamfira, în 1966
În reportajul pe care îl vom vedea la TVR 1 pe 8 decembrie, de la ora 17.30, Cristina ne va arăta imagini din filmul realizat în 1966, la „cea mai mare nuntă fără dar din lume”, cum a fost numit evenimentul.
Toate acestea, în primul episod România veritabilă – „Lumea coşbucenilor”, sâmbătă, 8 decembrie, de la 17.30, la TVR 1!
foto V. Cira
În urmatoarele episode România veritabilă, călăuzele Cristinei sunt cercetătorul în Robotică şi inteligenţă artificial Marius Leordeanu, din Maramureş, cercetătorul în fizică Silviu Gurlui şi expertul în dezvoltare regională, Sandu Ducu Hotima.
Cristina Şoloc şi Prof.Dr.Cercetator în Robotica şi Inteligenţă artificială, Marius Leordeanu
Cristina Şoloc şi Prof. Dr. Cercetător în Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri, Silviu Gurlui
Datorită acestor călăuze, Cristina Şoloc a descoperit oameni minunaţi: de la istoricul Mihai Dăncuş, la meşterul Vasile Hodiş, care a construit nu mai puţin de 26 de biserici de lemn, de la copiii excepţionali ai Maramureşului, ale căror performanţe depăşesc graniţele ţării, la Ştefan Răzvan Bălăucă, considerat un geniu (extrage radicali de la 5 ani şi a luat Bacalaureatul cu 10 încă din clasa a IX-a, câştigând nenumărate Olimpiade internaţionale). În plus, Ştefan a decis să rămână la Facultatea din Iaşi, refuzând mai multe universităţi din străinătate. Apoi mai facem cunoştinţă şi cu Luisian Grigore, profesorul care predă fizică şi informatică practică, în Botoşani, reuşind să scoată din elevii săi inventatori şi cercetători apreciaţi în străinătate, dar şi cu preoteasa Victoria Berbecar, cea care a făcut Botiza celebră în lume, pentru covoarele vopsite în culori naturale.
Super-ceteraşii Sihuţa, celebri şi în străinătate, Loredana Călin - o tânără cântăreaţă de muzică populară care a reuşit să adune milioane de vizualizări cu o melodie ce promovează zona Botoşanilor, fiind îndrumată de maestrul Ioan Cobâlă, cel mai mare armonist al Moldovei sunt de asemenea locuitori ai României veritabile, pe care timp de 4 săptămâni, Cristina Şoloc ne-o dezvăluie la TVR 1.