Luni, 27 noiembrie, ora 19.00, în apropierea Zilei Naționale a României, la emisiunea ″Un doctor pentru dumneavoastră″ am aflat despre premiul pentru cea mai avansată inimă artificială din lume, obținut de România! Emanăm bucurie și mândrie în lume!
* Chirurgia minim-invazivă
Invitat: prof. univ. dr. Horaţiu Moldovan, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale şi membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, coordonator Programul de Transplant Cardiac - Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic de Urgență București, președinte ROMTRANSPLANT
Recent, la Floreasca, a avut loc o premieră națională pentru spitalele publice româneşti: primele intervenții EVAR (endoprotezare de aortă abdominală pentru anevrism de aortă abdominală), cu anestezie locală, sub coordonarea prof. Moldovan, alături de chirurgi, radiologi intervenționali și anesteziști. În general, este o intervenție de o oră, fără incizii. Pacientul rămâne treaz iar din laboratorul de angiografie merge direct pe secție și poate fi externat în două zile, fără a necesita recuperare.” Vorbim despre avantajele chirurgiei minim-invazive, direcții de dezvoltare ale procedurilor cardiostructurale şi endovasculare și despre transplantul cardiac. Cercetările în domeniul transplantului cardiac spun că o inimă artificială poate deveni compatibilă cu pacientul și este o soluție eficientă până la identificarea unui donator compatibil. Ea funcționează identic cu cea umană și este o soluție terapeutică temporară.
* România, premiu pentru cea mai avansată inimă artificială din lume
Invitați:
- * prof. dr. Grigore Tinică, membru de onoare al Academiei de Ştiinţă a Moldovei din Chişinău, membru titular al Academiei de Științe Medicale şi al Academiei Oamenilor de Știință din România, manager Institutul de Boli Cardiovasculare „prof. dr. George I.M. Georgescu”, Iași
![(w882)](http://mediatvr.tvr.ro/media-tvr/image/202312/w882/10864072-e6a2-4b51-abe7-bb2a1e315f6c_49445500.jpg)
- * asist. univ. dr. Alberto Bacuşcă, medic rezident chirurgie cardiovasculară
- * dr. Alexandru Pleșoianu, cercetător în domeniul chirurgiei cardiace, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul Vârstnicului și Îmbătrânirii Sănătoase, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi
În urmă cu 10 ani, prof. Tinică a avut o idee care s-a materializat într-o teză de master şi de doctorat a dlui. Pleşoianu, dar şi în peste 30 de articole publicate în reviste naţionale şi internaţionale, precum şi comunicări la manifestări ştiinţifice din ţară şi străinătate. Povestea a continuat la prima competiție studențească mondială pentru realizarea unei inimi artificiale care a avut loc în SUA, unde studenții Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au reușit o performanță impresionantă pentru România: au devansat echipele a 7 universități din SUA, Australia, Marea Britanie, Egipt, Suedia și Noua Zeelandă.
Proiectul e realizat de o echipă de cercetare (studenți, tehnicieni, medici) care a dezvoltat un concept inovator, sub îndrumarea dr. Pleșoianu, iar experiența practică din sala de operații a prof.Tinică şi a dr. Bacuşcă, absolvent al UMF Iași, susține munca de cercetare a studenților.
Inimile artificiale actuale au aprobare de funcţionare pentru 6 luni şi sunt alimentate prin două tuburi scoase în afara corpului, cu risc permanent de infecție. Invenția echipei românești este din titan, poate rezista 100 de ani și funcționează cu baterii.
"Am reușit să inspirăm comunitatea științifică și să înspăimântăm companiile cu inima noastră artificială, realizată într-o țară despre care cei mai mulți nu știu nimic. Nu au putut înțelege cum a putut apărea, ca din senin, un nou concept mai avansat decât produsele unor companii ce au investit multe milioane de dolari pe parcursul a zeci de ani de cercetare și dezvoltare”, a spus dr. Pleșoianu, coordonatorul proiectului..
.
***
Echipa emisiunii:
- Moderator: Ana Maria Ghiur
- Jurnalist tv: Lucian Băbeanu
- Documentarist: Giorgiana Șușurincă-Enache
- Producător tv: Monica Ancuța-Tiuntiuc
***
La TVR Internaţional, în direct, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!
Un doctor pentru dumneavoastră, de 16 ani împreună cu publicul TVRi