Povestea celui mai vechi obiect de artă descoperit pe teritoriul României, în ediția emisiunii „Locuri, oameni și comori" de sâmbătă, 19 iunie, ora 12, la TVR3.
Acum 23 de mii de ani, în zona Moldovei, mai exact la Poiana Cireșului, lângă Piatra Neamț, au trăit niște oameni care se ocupau, pe lângă procurarea de cele necesare traiului, și cu…arta.
Dovada este o statuetă care reprezintă silueta unei femei și multe alte obiecte a căror studiere va schimba datele istoriei de până acum. Este cel mai vechi obiect de artă descoperit pe teritoriul României.
Statueta se găsește la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște, primul de acest fel din România și din Europa Centrală și de Sud-Est.
Explicații foto (în ordine): Statueta de 23 de mii de ani; descoperitorul ei, Marin Cârciumaru - istoric la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște; săpăturile de la Poiana Cireșului; locul numit Poiana Cireșului.
***
Un articol de Emilia Nicolescu, producătorul emisiunii pe care o puteți urmări sâmbătă la ora 12:00, la TVR3 și pe TVR+.