loader
Foto

Femeia de la Poiana Cireșului

Povestea celui mai vechi obiect de artă descoperit pe teritoriul României, în ediția emisiunii „Locuri, oameni și comori" de sâmbătă, 19 iunie, ora 12, la TVR3.

 

Acum 23 de mii de ani, în zona Moldovei, mai exact la Poiana Cireșului, lângă Piatra Neamț, au trăit niște oameni care se ocupau, pe lângă procurarea de cele necesare traiului, și cu…arta.

Dovada este o statuetă care reprezintă silueta unei femei și multe alte obiecte a căror studiere va schimba datele istoriei de până acum. Este cel mai vechi obiect de artă descoperit pe teritoriul României.

(w882) Locuri oam

Statueta se găsește la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște, primul de acest fel din România și din Europa Centrală și de Sud-Est.

(w882) Locuri oam

(w882) Locuri oam

Explicații foto (în ordine): Statueta de 23 de mii de ani; descoperitorul ei, Marin Cârciumaru - istoric la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște; săpăturile de la Poiana Cireșului; locul numit Poiana Cireșului.

***

Un articol de Emilia Nicolescu, producătorul emisiunii pe care o puteți urmări sâmbătă la ora 12:00, la TVR3 și pe TVR+.

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati