loader
Foto

Galerie foto

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali” | VIDEO

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne-a prezentat o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii s-a difuzat luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

În România începutului de secol XX, nicio femeie nu încercase să urmeze cariera de inginer. Părea a fi o fantezie de fetiță care schimbă, în joacă, păpușile, pe mașini. Sau pe alte jucării de-ale băieților. Dar Elisa Leonida avea să demonstreze că nu era așa. A răsturnat mentalități în Europa și dincolo de granițele ei.

​Cum a înflorit acest vis al ei, de ce dificultăţi s-a lovit şi ce a motivat-o să nu renunţe am aflat luni, 13 mai, de la ora 22.00, când Cristian Tabără ne-a propus un nou episod „Români universali”, la TVR 1.

(w882)

Elisa își dorea din tot sufletul să devină inginer. Așa că a găsit o soluție. Student la Academia Regală Tehnică din Charlottenburg, fratele ei, binecunoscutul Dimitrie Leonida, i-a oferit sprijinul pentru ca, în 1909, să se înscrie la prestigioasa universitate de la Berlin.

(w882)

A fost prima femeie din lume care și-a luat diploma de inginer chimist, înfruntând ostilitatea unor profesori care, văzând-o în aulă, au declarat: „Ori pleacă domnișoara, ori noi!”. Tot ei aveau să îi recunoască, la absolvire, meritele.

(w882)

Elisa Leonida Zamfirescu a avut o carieră prestigioasă, în domeniul geologiei, dar și-a dovedit curajul și într-o altă încercare prin care trecea România: Primul Război Mondial. Făcea parte dintr-o familie remarcabilă, ai cărei membri au fost cu toții pe front, fie în luptă - bărbații - , fie la căpătâiul răniților - femeile.

Despre Elisa și despre familia ei, care a dat României și lumii câteva figuri strălucite, am aflat mai multe la „Români universali”, luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882) CT

***

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Invențiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă şi care aparțin unor români sau unor personalități de origine română sunt prea puţin ştiute. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau sunt amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat lumii o moştenire importantă. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Realizator: Ilinca Ciobanu
Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

publicat: marţi, 29 octombrie 2024

În fiecare an, pe 28 octombrie, Grecia sărbătorește "Ziua Demnității", o dată semnificativă ce marchează curajul și determinarea poporului grec ...

 

#TVRminoritati