loader
Foto

"Ediția de Vest": Ziua mondială a sănătăţii este sărbătorită în fiecare an în 7 Aprilie

Sistemul de sănătate din România este într-o continuă tranziție de peste 20 de ani. Spitalele sunt inchise şi apoi redeschise iar medicii pleacă să profeseze în străinătate pentru că salariile din România sunt mici iar condiţiile de muncă lasă de dorit.

 

În 2011 multe din spitalele din România au fost închise. Măsura era menită să eficientizeze sistemul de sănătate din România. Lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, o parte din spitalele închise atunci au fost redeschise sub diferite forme.

Este cazul spitalului orăşenesc din Bozovici susţinut de comunitatea locală din Valea Almăjului. Acolo lucrează acum medici pensionari dar oamenii care locuiesc în regiune sunt mulţumiţi că unitatea sanitară a fost reînfiinţată măcar sub această formă.


Calitatea actului medical depinde de medici, de personalul sanitar şi de condiţiile din spitale. În România sănătatea a fost lăsată pe un plan secundar. Banii nu sunt suficienţi, iar dotările spitalelor lasă mult de dorit.

Condiţiile în spitalele din România sunt departe de a putea fi numite civilizate, iar personalul medical este tot mai puţin. Mulţi medici aleg să plece să lucreze în străinătate, unde salariile sunt chiar şi de 10 ori mai mari decât cele din ţară.

Cei mai mulți sunt medicii tineri, care de cele mai multe ori nu se întorc acasă.


Imaginea: Adrian Covaci, Montajul: Constantin Buță. Reporter: Diana Bogea. Producător: Dan Rațiu. Reportaj realizat de TVR Timișoara în cadrul proiectului Citizenship.circom.eu finanțat de Parlamentul European.

Cum va arăta sistemul medical din România în următorii ani, cine vor fi medicii care ne vor opera şi ce se poate face pentru ca tinerii să aleagă să lucreze în sănătate în România?

Sunt întrebări la care încercăm să găsim răspuns împreună cu dr. Dumitru Secăşan (directorul Spitalului Judeţean Reşiţa), dr. Iulius Jugănaru (directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara) și Daniel Botgros (jurnalist Ziua de vest, Reşiţa).

Emisiunea se difuzează concomitent pe TVR Timișoara și TVR3 luni, de la ora 17.00.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati