Duminică, la „Interviul Săptămânii”, vă invităm să aflaţi povestea unui personaj extraordinar, artistul plastic Radu Bercea.
La vârsta de 19 ani era ridicat de pe stradă şi condamnat la 20 de ani muncă silnică în cel mai odios sistem concentraţionar pe care România l-a avut vreodată, coloniile comuniste de muncă forţată din Balta Brăilei. Singura vină pe care o avea era „curajul libertăţii”.
Între anii 1959 – 1964, Radu Bercea a gustat din „beneficiile” Epocii de Aur şi din statutul Omului Nou, trecând prin cea mai neagră perioadă a vieţii sale. Ororile pe care le-a trăit în coloniile de muncă Stoieneşti, Luciu Giurgieni, Salcia, bacul Gironde şi Capul Midia, l-au determinat pe Radu Bercea să spună că „Omul este cel mai crud dintre toate animalele.”
Scopul torţionarului comunist şi al puşcăriei comuniste era lichidarea fizică a „duşmanului de clasă”. Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români, dintre care 800.000 au murit.
Acum, la vârsta de 80 de ani, Radu Bercea este un om restaurat, pictor recunoscut naţional şi internaţional, cu peste 200 de expoziţii personale. Concluzia? Avem nevoie de comunism tocmai pentru a ne da seama că nu avem nevoie de el. O ideologie criminală care a lucrat cu mijloace odioase, transformând crima în lege de stat, nu trebuie să mai apară vreodată. Am stat de vorbă cu domnia sa, încercând să înţeleg ce a fost şi ce trebuie să facem ca să nu mai fie...
Duminică, 16 iulie, de la ora 19.30, la TVR Iaşi
Realizator, Paul Palencsar