loader
Foto

Dublă lansare de carte și premieră la Teatrul Naţional din Timişoara

Simona Vintilă este actor, regizor si dramaturg, unul intre creatorii de teatru implicaţi în social.

 

De curând ea a susţinut, sub umbrela Teatrului „Ţache”, recitaluri de poezie și proză din creația lui Omar Khayyam, Nichita Stănescu și Daniil Harms, pentru a-i susţine financiar pe beneficiarii serviciilor Societăţii Române de Alzheimer, filiala Timişoara.

Sâmbătă, 31 ianuarie 2015, de la ora 18, la Porto Arte, va avea loc o dublă lansare de carte semnată Simona Vintilă. „Blessed” e o piesă despre boala Alzheimer, despre cum reuseşte aceasta gravă afecţiune să destabilizeze şi în acelaşi timp să unească, să provoace suferinţa şi în acelaşi timp să aline…

„Am scris din suflet această piesă şi mă bucur că o voi vedea transpusă scenic… pentru mama mea şi pentru toţi cei care se luptă cu boala…”, spunea autoarea înainte de montarea de la Teatrul de Stat „Ioan Slavici” din Arad.

Celălalt text, încă nemontat, ”Go.Dot.”, este un strigăt de disperare, dar mai ales un avertisment asupra unei lumi în care valoarea spirituală nu mai ocupă un loc important, în care moralitatea este un principiu învechit, iar agresiunea fizică sau verbală, o conduită normală.

Astfel, realitatea piesei devine realitatea existenţei pe care ne-o asumăm zi de zi şi împotriva căreia ne revoltăm, în speranţa că strigătele noastre vor fi auzite şi lumea în care suntem obligaţi să trăim va deveni mai bună.

Despre aceste două cărţi, dar şi despre alte proiecte vom povesti chiar cu Simona Vintilă.

„Dawn Way” este propunerea regizorului Mihaela Lichiardopol pentru iubitorii de teatru. Textul, care va vedea luminile rampei în 27 ianuarie 2015 , de la ora 19.00 , în Sala Studio”Uţu Strugari” a Teatrului Naţional Timişoara, e scris de Oleg Bogaev, un dramaturg rus contemporan, şi jucat de tineri şi foarte tineri actori.

Acţiunea se desfăşoară noaptea, pe o şosea lăturalnică, la câţiva kilometri de o autostradă. Diferite personaje, grupate în special câte două, lovesc cu maşina un înger, ele crezând că e un om.

Îşi pun întrebarea legată de moralitate: să-l ajute pe cel căzut sau să plece cât nu i-a văzut cineva? Toate personajele găsesc motive, scuze, de a-l lăsa pe marginea drumului. Îngerul însângerat, nici mort, nici viu, este abandonat de fiecare dată.

Despre alegerile din text, dar şi despre cele personale vom discuta cu regizoarea Mihaela Lichiardopol şi cu actorii Cristina Dumitru şi Raul Bastean.

Emisiunea "Ora Regiunii" se difuzează în direct pe TVR Timișoara, luni 26.01.2015 la ora 20.00, cu reluare marți 27.01.2015 la ora 11.30.

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati