Între 4 și 6 septembrie, TVR Cultural a difuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Aurora Liiceanu - doctor în psihologie și scriitor, dr. Pavel Chirilă - profesor, medic și terapeut, David Esrig - regizor și profesor.
AURORA LIICEANU – doctor în psihologie şi scriitor, cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie ‘’Constantin Radulescu-Motru“ din cadrul Academiei Române
Luni, 4 septembrie 2023, ora 10:00
Aurora Liiceanu este un cunoscut psiholog şi scriitor. O prezenţă agreabilă şi deschisă, cu un discurs public care fascinează. Deşi aria sa de competenţă este complexă şi de cele mai multe ori complicată – care suflet nu este ? – Aurora Liiceanu reuşeşte, de fiecare dată, să descâlcească acele nuanţe şi meandre ale psihicului uman care explică de cele mai multe ori deciziile grave ale vieţii. Un dublu avantaj. Psihologul este dublat de scriitor. Experienţele personale şi profesionale ale Aurorei Liiceanu se transformă adesea în poveşti captivante destăinuite cu har şi stil, cu feminitate şi bărbăţie, cu ying şi yang, într-o perpetuă polaritate care îl îmbie şi îl fascinează pe orice cititor.
PAVEL CHIRILĂ – profesor, medic şi terapeut
Marti, 5 septembrie 2023, ora 10:00
Dr. Pavel Chirilă este un reputat profesor de bioetică şi medicină alternativă. Binevoitor şi rezervat, ca orice terapeut cu vocaţie, Pavel Chirilă încearcă să găsească rezolvare pentru fiecare suferinţă a pacienţilor săi. Dr. Pavel Chirilă este fondatorul Clinicii Nera, construită în vârf de munte, acolo unde pământul se întâlneşte, la propriu, cu cerul. Este primul aşezământ de prevenţie şi vindecare a cancerului din România. Dincolo de factorii biologici, cei psiho-emoţionali joacă un rol determinant în declinul cauzat de boală. Şi aici Dr. Pavel Chirilă aplică sacro-terapia prin credinţă. ’’Firescul este miracol, şi miracolul este firesc’’ – spune invitatul nostru.
DAVID ESRIG – regizor si profesor
Miercuri, 6 septembrie 2023, ora 10:00
’’Ideile nu sunt argumente intelectuale, ci argumente vitale. Este un dialog filozofic trăit la cea mai înaltă temperatură’’, susţine David Esrig, un artist care consideră că o fisură profundă în istoria artei s-a produs odată cu Holocaustul şi cu Hiroshima. A lucrat în Televiziunea Română între 1957 – 1961, unde a realizat peste 400 de emisiuni. A făcut de toate, teatru, divertisment, muzică... tot. A fost regizor la Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Naţional din Bucureşti. Interzicerea unor spectacole esenţiale pentru cariera sa l-a determinat să plece din România în 1973. Nu a întrerupt nicio clipă legătura cu ţara. Când a sosit în România cu prilejul Centenarului DaDa organizat de Muzeul Literaturii Române, am reuşit şi noi să-l avem ca invitat la ”Mic Dejun cu un Campion”.
Un articol de Ileana Ploscaru Panait