În prima parte a emisiunii discutăm despre prospecțiunile din Timiș de căutare a gazelor de șist. În a doua parte aflăm despre șantierul arheologic din cartierul Cetate al Timișoarei.
În județul Timiș se fac prospecțiuni pentru descoperirea resurselor naturale din subsol. Mai multe zone sunt vizate, iar locuitorii din regiune sunt panicați. De altfel presa a făcut speculații despre o presupusă explorare a gazelor de șist. Ultimul episod s–a consumat la dezbaterea publică din localitatea Șag.
Isteria exploatării gazelor de șist pare să afecteze și încercările de explorare și exploatare a altor resurse naturale din subsolul județului, cum ar fi gazele naturale sau petrolul. Ce impact au aceste prospecțiuni asupra mediului, asupra oamenilor și asupra economiei județului Timiș? Stăm de vorbă cu specialiști, oameni politici și primari de localități în care ar urma să se facă prospecții. Invitat în studio este Marcel Mihoc –reprezentantul Consiliului Judeţean Timiş, Serviciul de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului
Luni dimineața s -a deschis primul șantier arheologic în viitorul perimetru pietonal din centrul Timișoarei, în Piața Sf. Gheorghe, acolo unde excavatoarele au dat deja peste zidurile celei mai vechi biserici din Cetatea medievală.
Povestea bisericii din Piața Sf. Gheorghe din Timișoara este cu adevărat senzațională și se suprapune, într-un anume sens, cu cea a Cetății. După 1552, biserica a fost, pare-se, transformată în moschee, a funcționat și ca depozit de pulbere. Biserica a fost dărâmată în 1913-1914, din considerente edilitare. Mai multe detalii aflăm de la prof.dr. Florin Drașovean, coordonator cercetare.
Emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara luni 2.12 la ora 19.00, cu reluare marți 3.12 la ora 10.00.