loader
Foto

Documentarul „Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”, despre istoria lipovenilor, în 26 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Vineri, 26 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat documentarul „Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”, despre istoria lipovenilor din România, realizat de Ana Preda în anul 2015.  

 

Dragă Luca,

Vine o vreme când te vei întreba: „Cine sunt?” și vei dori să înțelegi „De ce sunt așa cum sunt?”. O parte din răspunsuri le primești dacă încerci să-ți cunoști părinții, bunicii, stămoșii tăi. Așa vei afla care este esența transmisă de la o generație la alta, parte și ea din tine.

Eu mi-am făcut propria călătorie către rădăcini și ți-o las ție moștenire într-un scurt documentar, pentru că și tu ești urmaș al „Filipovenilor și cazacilor lui Nekrasov”.

Cu drag, mama”, este scrisoarea pe care Ana Preda a publicat-o pe blogul său, ca punct de pornire al documentarului despre staroveri.

(w882) Documentar

Ea explica, atunci, că „totul a plecat de la dorința de a-mi cunoaște mai bine neamul. Acum cinci ani, întâmplarea, deloc întâmplătoare, m-a adus în Televiziunea Publică, TVR, la redacția Minorități, după o experiență de peste 17 ani ca producător TV.

Aici mi-am dat seama cât de puține știu despre rușii lipoveni, deși m-am născut și am crescut într-o familie de staroveri, ortodocși ruși de veche credință, căci asta sunt lipovenii din România. Am început să fac săpături după surse de informare și, pe măsură ce descopeream fascinanta și dureroasa noastră istorie, a-nceput să încolțească în mine dorința de a face ceva important pentru etnicii mei, atât cât îmi stă în putere și pricepere, să-mi aduc și eu aportul în comunitate. M-am gândit că nu pot face decât ceva la care mă pricep: un documentar, o scurtă istorie a rușilor lipoveni”.

Astfel, documentarul prezintă istoria comunității de staroveri (ortodocși ruși de credință veche, lipoveni), refugiați politici din Rusia țaristă în Principatele Române în secolul al XVII-lea, pornind de la familia Anei Preda (familia Paramanov, stabilită în Botoșani, în urmă cu aproape 150 de ani) și continuând cu comunitatea lipoveană din Sakalințî (un sat din Suceava), Mila 23 și Sarichioi.

(w882) Documentar

Echipa: Ana Preda - autor; Cristian Glodeală, Geo Tuică, Jannik Malte Meissner - imagine; Viorel Popescu și Nicolae Tofan - sunet; Mihaela Constantinescu - ilustrație muzicală; GFX - Alina Fekete, Dan Pecete; PPS - Cristian Rădulescu; editori Marius Butnariuc, Dragoș Smărăndescu, Cosmin Găleată; producători - Diana Dumitru, Ionuț Carpatorea, Istvan Andras Demeter.

Urmăriți mai jos un promo al documentarului, din anul 2015:

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati