loader
Foto

Discuție la „Jurnal Cultural”: De ce nu consumă românii cultură? | VIDEO

Directoarea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală a explicat, la Jurnalul Cultural, datele celui mai recent barometru cultural, care arată că românii aleg tot mai mult divertismentul în detrimentul culturii, dar și că a crescut numărul celor care citesc, însă nu neapărat cărți tipărite.

 

Pornind de la o statistică îngrijorătoare, conform căreia 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, în 2022, în 15 februarie, s-a instituit Ziua Națională a Lecturii. Conform ultimului barometru cultural, întocmit de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, românii cheltuie de cinci ori mai puțin pe activități culturale decât media europeană.

(w882) Intenție

Dacă ne uităm la ultimii trei ani, pandemia a stricat puțin lucrurile - interzicerea spectacolelor în spații închise, în biblioteci și muzee - lucrurile s-au schimbat. În mod paradoxal, cititul a crescut, nu neapărat pe suport de hârtie, iar oamenii care își cumpără cărți o fac mai mult ca element de design. Se vede la târgurile de carte.

Cei care își iau repere culturale de acolo au în casă cărțile importante. Producătorii de carte sunt îngrijorați de această nouă tendință de a merge pe digital.

(w882) Cât cites

Spectacolele în spațiul public au suferit, dar nouă ne lipsește un element foarte important: educația culturală. După alfabetizarea pe care o face învățământul, se trece la cultura înaltă imediat și fără nici un fel de explicații. Și noi avem pretenția ca oamenii să consume cultură. Când mă refer la educație culturală, mă refer la predarea acelor coduri de descifrare a unor forme de cultură satisfăcătoare, pentru că distracția nu e neapărat cultură.

Oamenii se îndreaptă mai mult spre divertisment, pentru că au nevoie de o decompensare psihologică - pandemie, război, probleme economice, acestea se transformă în bariere psihologice și scot la iveală frici;  atunci, omul zice: „Ce mă duc eu la teatru, să văd o piesă tristă, să mă doară capul și mai tare?”.

Necazul este și la producătorii de cultură, care au alunecat și ei mult spre divertisment, din dorința de a fi populari”, a arătat prof. univ. dr. Carmen Croitoru, directoarea Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală, la Jurnalul Cultural.

(w882) Ce program

Toate explicațiile directoarei INCFC, mai jos:

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati