loader
Foto

Despre „Vasilopita” grecească şi un teatru de păpuşi albanez din România

Emisiunile dedicate minorităţilor ne aduc şi în perioada 23 - 27 ianuarie, la TVR 1, noutăţi din actualitatea multietnică din România.

 

Echipele redacţionale ale programelor pentru minorităţi ne poartă în fiecare săptămână prin diversa lume a etniilor naționale. Aflăm, aşadar, despre maghiari, germani, albanezi, armeni, bulgari, cehi, croați, evrei, germani, greci, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, romi, ruși lipoveni, ruteni, sârbi, slovaci, tătari, turci, ucraineni, în emisiunile ce le sunt dedicate şi în această săptămână la TVR 1.

Luni şi marţi, aşa cum ne-au obişnuit, prietenii de la „Maghiara de pe unu” ne pun la curent, de la ora 15.00, cu activităţile şi proiectele comunităţii maghiare din ţara noastră. Pe 23 inuarie, urmărim reportajul „400 de ani – Istoria Colegiului Naţional Bethlen Gabor din Aiud”, precum şi prima parte a materialului „In memoriam Fodor Sándor, scriitor”. Marţi, pe 24 ianuarie, rubrica de actualitate cinematografică „Cine-Ma” ne aduce o discuţie cu regizorul Fazakas Péter; tot atunci, sub umbrela „Pódium”, vedem imagini de la adaptarea poemului dramatic „Tragedia omului”, în memoria scriitorului Madách Imre, dar ne bucurăm şi de concertul „Inefabble Symphonic”.

Miercuri, pe 25 ianuarie, de la ora 15.00, Camelia Văcaru continuă la „Convieţuiri” dialogul despre identitate, înțelegere, istorie, prezent și planuri împreună cu minoritățile naționale. Despre cele cinci nopți luminate care încep pentru musulmani sau tăierea pitei Sfântului Vasile cel Mare, la greci - numită Vasilopita (Βασιλόπιτα) - pentru un an în care să fim împreună, mai buni, mai fericiți, dar și despre lecțiile istoriei și momente care au schimbat definitiv lumea, în reportaje despre Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului care are loc pe 27 ianuarie, în această ediție de actualitate etnică.

(w882) Vasilopita

(w882) Conviețu

Christel Ungar Ţopescu ne propune joi, la „Akzente”, tot de la 15.00, un subiect ce pune în valoare Capitală: retrospective şi perspective, la Bucureşti. Emisiunea ne mai aduce reportaje de la Sibiu, unde vizităm Căminul dr. Carol Wolf. Aflăm ce noi apariţii sunt la editura Aldus, din Braşov, dar discutăm şi despre noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer. În final, petrecem cu Formaţia de dans şvăbesc din München, la 40 de ani de când participă la Oktoberfest.

Vineri, 27 ianuarie, la aceeaşi oră, „Opre Roma” prezintă imagini de la Conferința „Bottom up funding for Roma" - Modele de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor, organizată de Asociatia Nevo Parudimos și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen. Instituții publice, donatori și societatea civilă romă s-au întâlnit acolo pentru a discuta pe tema finanțării și colaborării cu și între societatea civilă și instituții.

(w882) OpreRoma_I

Tot vineri, de la 15.55, facem o călătorie etnică la „#Europolis”, pentru a descoperi un teatru de păpuși albanez, o rețetă ucraineană și pentru a cunoaște oameni din comunități diverse într-o ediție magazin cu reportaje semnate de jurnalistul Mihai Mostoghiu.

(w882) Europolis_

Prietenii emisiunilor dedicate minorităţilor naţionale altele decât maghiară şi germană pot interacţiona cu echipele realizatoare pe pagina de facebook Alte Minorități.

 
„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

publicat: marţi, 29 octombrie 2024

În fiecare an, pe 28 octombrie, Grecia sărbătorește "Ziua Demnității", o dată semnificativă ce marchează curajul și determinarea poporului grec ...

 

#TVRminoritati