loader
Foto

Despre cultul personalității în epoca lui Ceaușescu, la „Intrare liberă” | VIDEO

Pornind de la cărţile de evidenţă personală ale soţilor Ceauşescu, recent publicate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), la „Intrare liberă”, moderatoarea Mirela Nagâţ şi istoricii Alina Pavelescu, Cristian Vasile și Bogdan Jitea au discutat despre formele cultului personalităţii cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu.

 

Totodată, Nagâț și cei trei istorici au analizat și formele naționalismului pe care îl promova regimul comunist, dar și modul în care lumea artistică şi literară a închis ochii sau a încurajat aceste manifestări pentru a-şi apăra „​libertatea de creaţie”.

Istoricii invitați la „Intrare liberă” au fost: Alina Pavelescu - directoarea adjunctă a Arhivelor Naţionale, Cristian Vasile - cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga" şi Bogdan Jitea - cercetător la IICCMER.

Producător TVR: Anca Lăzărescu

În 3 aprilie, CNSAS a publicat Cartea de evidență personală a lui Nicolae Ceaușescu, un document cu biografia fostului dictator, așa cum era înregistrată în arhiva Partidului Comunist Român. Cartea de evidență a lui Nicolae Ceaușescu purta numărul 0000001, fiind practic primul astfel de document emis pentru un membru PCR, și a fost întocmită în 1980.

În 4 aprilie, CNSAS a publicat și Carnetul Elenei Ceaușescu, „ucenică la perdele, textilistă, activistă de partid, politehnistă, ingineră, directoare de institut de cercetări, prim viceprim-ministră. Mamă a trei copii”.

 
Sărbătoarea Lăzăriței: Continuitate și identitate | VIDEO

Sărbătoarea Lăzăriței devine un moment de reîmprospătare a spiritului comunitar și de celebrare a valorilor culturale care definesc comunitățile ...

Emisiunea "La Porțile Orientului" explorează  semnificația profundă a Ramadanului, perioada cea mai sacră pentru musulmani, cu un accent ...

Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...

 

#TVRminoritati