loader
Foto

De Paşti, cu „Exclusiv în România”, în mijlocul comunităţii de ucraineni, din Rogojeşti, Botoşani | VIDEO

„Suflet ucrainean, duh ortodox în Botoșani” - un episod cu totul special au pregătit Cristian Tabără şi Cristina Şoloc pentru ziua de Paşti. Echipa „Exclusiv în România” a ajuns în județul Botoșani, supranumit și „leagănul geniilor”.

 

În duminica de Paști, de la 17.00, pe TVR 1, Cristi Tabără și Cristina Șoloc ne-au propus o ediție de sărbătoare realizată într-o comunitate etnică în care nu au mai ajuns până acum.

Echipa „Exclusiv în România” ne-a invitat în județul Botoșani, supranumit și „leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor.

 

(w882)

Am fost curioşi să aflăm de ce, iar duminică, 5 mai, de la ora 17.00, Cristina Şoloc şi Cristi Tabără ne-au adus mai multe lămuriri. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară. Amintim doar câteva nume reprezentative: Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ştefan Luchian, etc.

(w882)

„Exclusiv în România” acasă la ucrainenii din Rogojeşti

Tocmai de aceea, în această ediție, „Exclusiv în România” a pus reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani! Motiv pentru care facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană şi petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici, la Rogojești. „Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere”, ne dezvăluie Cristian Tabără.

(w882)

Ou încondeiat la Rogojeşti

(w882)

Ansamblul popular Vesna

(w882)

Fanfara Florile Bucovinei Rogojeşti

(w500)

Maica Firmiliana, Manastirea Vorona

(w882)

Mănăstirea Vorona

„Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în anul 1600, de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni - un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă - 4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național”, ne-a oferit şi Cristina Şoloc argumente în plus pentru a nu lipsi la difuzarea ediţiei de Paşti „Exclusiv în România”.

(w882)

Chilia Patriarhului Teoctist al României

(w882)

Maica Firmiliana, Mănăstirea Vorona

(w882)

(w882)

Depozitul de carte veche, Mănăstirea Vorona

În comuna Vorona, l-am descoperit pe badea Constantin Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie.

(w882)

Constantin Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO

(w882)

Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de cinci generații, dar cântă și la fluier, și la muzicuță. Despre lucruri şi oameni cu o frumuseţe şi un specific al lor cu totul aparte, în ediția specială din ziua de Paști – „Suflet ucrainean, duh ortodox în Botoșani”, de la 17.00, pe TVR 1!

 

 
„Zilele Culturii Sârbe la Timișoara” | VIDEO

„Zilele Culturii Sârbe la Timișoara” | VIDEO

publicat: luni, 07 octombrie 2024

În cadrul „Zilelor Culturii Sârbe la Timișoara” moștenirea culturală și spirituală a fost celebrată cu o serie de evenimente artistice și literare.

Bisericile din Petroșani reprezintă un simbol al diversității etnice și religioase care caracterizează această regiune din Valea Jiului.

Programul

Săptămâna "Școala altfel" reprezintă o inițiativă educațională semnificativă, introdusă în România în anul 2016, având scopul de a promova ...

 

#TVRminoritati