loader
Foto

Istoria agricultorilor italieni din Oltenia | VIDEO

Ediția de miercuri, 26 iunie, a emisiunii „Cu cărțile pe față" v-a propus pe TVR3 un dialog al moderatoarei Mirela Giodea cu doctor în istorie Rodica Mixich, autoarea cărții „Italienii. Istoria coloniilor de agricultori de lângă Craiova”.

 

Vorbim în această ediție despre o pagină de istorie mai puțin cunoscută, care spune povestea italienilor stabiliți în jurul Craiovei și care au întemeiat aici adevărate comunități, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX.

Fenomenul emigrației economice în căutarea unui loc de muncă  și a unui trai mai bun, adesea întâlnit în istorie, este strâns legat de dezvoltarea social-economică a spațiului spre care se emigrează. În preajma anului 1900,  România, aflată într-un mare avânt economic, era pe locul II în Europa ca procent al străinilor stabiliți în țară, 79 la mia de locuitori, după Elveția.

(w882) Italieni C

Ubi bene, ibi patria spune un dicton latin și așa s-a întâmplat și în perioada la care ne referim, căci, începând cu 1880, un număr impresionant de friulani (din Friuli-Venezia Giulia, regiune din nord-estul Italiei) care se ocupau cu agricultura vin in Oltenia, mai exact la marile moșii de lângă Craiova.

Povestea acestora, din primii ani ai venirii lor, până în zilele noastre, am încercat să o detaliem alături de Rodica Mixich, doctor în istorie.

***
TVR Craiova

Producător, moderator: Mirela Giodea

 
Festivalul internațional „Tamburaşii Câmpiei Bănăţene” la Sânnicolau Mare (II) | VIDEO

Joi, 18 iulie, de la ora 14:45, la TVR Timișoara, vă invităm să vizionați a doua parte a ediției despre Festivalul internațional „Tamburaşii ...

Biertanul în sărbătoare | VIDEO

Biertanul în sărbătoare | VIDEO

publicat: luni, 08 iulie 2024

Timp de două zile, satul Biertan a devenit locul în care tradițiile și diversitatea au fost celebrate prin muzică, dans și activități menite să ...

Lavinia Dandoci v-a invitat la o nouă ediție "Transilvania Policromă". Luni, 1 iulie, la TVR Cluj. Coordonare studio: Izabella Veibel

 

#TVRminoritati