loader
Foto

Cele trei luni sfinte şi importanţa rugăciunii pentru lumea musulmană din România

În noua ediție „La porțile Orientului”, de luni, 27.02, la TVR 2 am descoperit semnificațiile și importanța rugăciunii pentru comunitatea musulmană din România. În această perioadă, suntem alături de cei afectați de cutremurele din Turcia și Siria.

 

Anul acesta, pe 23 ianuarie, musulmanii de pretutindeni au sărbătorit intrarea în cele trei luni sfinte: Regep, Şaban şi Ramazan, conform calendarului islamic. Este un calendar lunar folosit pentru a stabili sărbători și ritualuri islamice, căci, în viața de zi cu zi, majoritatea musulmanilor folosesc calendarul gregorian.

În cele trei luni sfinte “Üç Aylar”, și musulmanii din România trăiesc mai intens credința și apropierea de Dumnezeu (Allah). Ei merg la slujbele religioase și citesc din cartea sfântă Coran, pentru a se pregăti de luna Ramazanului (Luna postului), o perioadă de curățenie spirituală.

În această perioadă se celebrează cinci nopți luminate, sau nopțile sfinte de Kandil (kandil înseamnă candelă): Regaip Kandili (Conceperea Profetului Mahomed), Mevlid Kandili (Nașterea Profetului Mahomed), Kadir Gecesi (Noaptea în care îngerul Gabriel i-a revelat lui Mahomed Coranul), Miraç Kandili (Ascensiunea Profetului Mahomed la cer) și Berat Kandili (Noaptea Iertării Păcatelor). Sunt nopți dedicate rugăciunii, poeziilor religioase și postului, când minaretele moscheilor sunt luminate deosebit.

(w882)

Despre rugăciune, unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului

Pentru musulmani, rugăciunea este cea mai importantă, fiind doilea dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Rugăciunea înalță sufletele credincioșilor, având chiar puterea de a-i curăța de păcate. Ei fac rugăciuni individuale sau colective ca obligații rituale, de cinci ori pe zi, la chemarea muezinului. Sunt reguli stricte pe care le urmează orice musulman în îndeplinirea acestui ritual. El trebuie să atingă starea de puritate rituală, adică să se spele pe anumite părți ale corpului - față, mâini, brațe, picioare și glezne și să stea întors spre Mecca. Rugăciunea este starea de supunere absolută în fața lui Dumnezeu (Allah). În fiecare vineri, când are loc rugăciunea comună săptămânală a musulmanilor, asemănătoare ca importanță liturghiei de duminică pentru creștini, geamiile din România sunt pline. „Rugăciunea în comun este mai valoroasă de 25 de ori decât cea individuală, conform Coranului”, spune Selcin Ali, imam Moscheea Carol.

(w882)

Anul acesta, pe 6 martie este noaptea Berat Kandili, adică noaptea Iertării păcatelor. Cu prilejul nopții de Berat, se vor face rugăciuni și pentru toți cei care suferă sau au pierit în urma cutremurelor din Turcia și Siria. Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, a făcut apel la toți credincioșii musulmani, „să fie alături de populația greu încercată în această perioadă și să se roage pentru binele tuturor, iar sărbătoarea să aducă pacea în suflete și în lume”. De altfel, imediat după cutremurul din 6 februarie, Muftiatul Cultului Musulman din România a început campania de colectare a donațiilor pentru persoanele afectate de seria de cutremure ce a curmat vieţile a mii de oameni, alte zeci de mii fiind condamnaţi să trăiască în condiţii grele, fără adăpost. Donaţii financiare pot fi făcute în continuare către Muftiatul Cultului Musulman (Beneficiar): Cont RON: RO08BREL0002001798030101; Cont EURO: RO94BREL0002001798030202.

(w882)

Luni, 27 februarie, la ora 13.00, deschidem „La porțile Orientului”, prima emisiune a postului TVR 2 dedicată comunității musulmane din România. Vizităm alături de Dana Ioniță, producătorul emisiunii, principalul edificiu de cult musulman de la noi, Moscheea Carol din Constanța. Anul acesta, se împlinesc 110 ani de la inaugurarea acestei moschei în stil maur, singurul lăcaș de cult musulman cu nume românesc și unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice. Musulmanii de azi o numesc „Kral camisi” sau „Geamia Regelui”.

(w882)

* Dacă doriţi să aflați mai multe despre emisiunile din România diversă, găsiți informații și înregistrări pe pagina de Facebook Alte Minorități.

 
Cu vaporul pe Dunăre. Expoziție inedită la Muzeul Apei | VIDEO

Institutul Liszt din București, cunoscut ca Centrul Cultural Maghiar, a avut onoarea de a colabora cu Muzeul Maghiar de Tehnologie și ...

Concert într-o sinagogă ascunsă, la Arad | VIDEO

Concert într-o sinagogă ascunsă, la Arad | VIDEO

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Recent, un concert special a avut loc în cadrul Sinagogii Neologe din Arad, una dintre puținele sinagogi din Europa care nu poate fi observată ...

Expoziția "Dincolo de graniță" oferă o platformă artiștilor din Arad și din împrejurimi pentru a-și etala lucrările, evidențiind astfel talentul ...

 

#TVRminoritati