loader
Foto

O viața cât un veac cu dr. Lucia Cecilia Burdea, la "Interviul săptămânii" | VIDEO

Jurnalista Maria Florea vă invită să urmăriți un interviu cu dr. Lucia Cecilia Burdea.

 

Născută în martie 1921, la Râmnicu Sărat, Lucia Cecilia, viitoare Burdea, a urmat Şcoala Centrală de fete din Capitală, iar în 1940 a fost admisă la Institutul de Medicină din Iaşi pe care l-a absolvit în 1946.



La facultate l-a cunoscut pe cel cu care s-a căsătorit în 1945, Marcel Burdea. El, un student eminent care a terminat medicina în 1943 ca şef de promoţie. În toamna aceluiaşi an, pleca pe front fiind repartizat pe ambulanţa Diviziei 24 Infanterie. În 1948, au plecat amândoi cu bursă din partea statului român la Paris pentru specializări: ea, în ginecologie, el, pediatrie. După doi au revenit la Iași unde au primit posturi de asistenţi universitari la institut.

După 3 ani, Cecilia Burdea se angajează ca medic primar la Maternitatea “Cuza Vodă”. Marcel Burdea îşi continuă cariera didactică. În 1962 obţine doctoratul în Ştiințe medicale, iar în 74 devine doctor docent. Este considerat patriarhul pediatriei româneşti.

Marcel Burdea a înfiinţat prima Clinică de Pediatrie de la Spitalul Sf. Spiridon şi apoi a fost şeful Clinicii de la Spitalul de Copii din Iaşi. A conferenţiat la congrese internaţionale şi a publicat în reviste de specialitate din Paris, Praga, Viena, Gdansk sau Berlin. A fost membru corespondent al Societăţii franceze de pediatrie şi membru al Societăţii Europene de Gastroenterologie Pediatrică.

Realizator: Maria Florea

 
 „Minoritățile naționale îmbogățesc identitatea noastră.” Adriana Irimescu – noua prezentatoare a emisiunii „Convieţuiri”

Cele mai importante manifestări din viața minorităților naționale ne sunt aduse în atenţie în fiecare miercuri, de la ora 15.00, la TVR 1. Din 15 ...

"Vocile Negostinei", tradiții bucovinene | VIDEO

publicat: joi, 26 decembrie 2024

În inima Bucovinei, satele ucrainești păstrează cu sfințenie tradiții care transcend timpul, iar "șezătorile" reprezintă o expresie emblematică a ...

Ziua Minorităților Naționale în România: O sărbătoare a diversității și unității | VIDEO

Ziua Minorităților Naționale în România, sărbătorită anual la 18 decembrie, reprezintă un prilej de celebrare a diversității culturale și etnice ...

 

#TVRminoritati