La „Ora Regiunii” aflăm noutăți despre premierele a două din teatrele timisorene și căutăm muzica Timișoarei de altădată.
Teatrul Naţional din Timişoara pregăteşte spectatorilor săi întâlnirea cu un text al lui Sir Peter Shaffer, unul dintre cei mai reputați dramaturgi și scenariști britanici ai secolului XX.
„Salata și leușteanul”, în regia lui m.chris.nedeea va avea premiera în 26 februarie, de la ora 19, la Sala 2. Textul le prezintă pe Lettice Duffet, expertă în gastronomia și istoria elisabetană și o entuziastă consumatoare de teatru, şi pe aparent rigida inspectoare de la Asociaţia de Conservare a Monumentelor Istorice, Lotte Schöen și improbabila, extraordinara și teatrala (la propriu) prietenie dintre ele.
Muzica este concepută de Sebastian Hamburger, decorurile sunt semnate de Irina Moscu, iar costumele sunt create de Alina Lăţan.
O altă premieră timişoreana aşteptată cu nerăbdare este „Cabaret“, unul dintre cele mai de succes musicaluri din toate timpurile, care a devenit cunoscut în întreaga lume datorită filmului regizat de Bob Fosse în 1972, cu Liza Minelli în rolul principal.
Aceasta va avea loc în 27 februarie de la ora 19.30, la Teatrul German din Timisoara. Răzvan Mazilu a răspuns invitaţiei lui Lucian Vărşăndan, directorul acestui teatru, şi este cel care semnează regia acestui spectacol care cuprinde nu mai puţin de douazeci de numere muzicale şi de dans.
Povestea se ţese în jurul a două istorii de iubire care se nasc şi mor, în lumea decadentă a cabaretului, pe fundalul ameninţător al ascensiunii nazismului pe scena politică germană.
Echipa care i se alatura lui Mazilu este și ea una de exceptie: scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar maestrul Peter Oschanitzky va sta la pupitru dirijoral al orchestrei care reunește nu mai puțin de paisprezece instrumentiști, ce vor interpretata live partiturile acestui muzical.
Muzica veche a Timişoarei de altădată este prezentă şi ea în emisiune. Trupa PEREGRINII este formată din şapte copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani. Repertoriul include piese medievale clasice, melodii otomane, muzici ale secolelor 18 şi 19 şi refrenele uitate ale boemei interbelice, toate având o legătură directă cu Timişoara şi istoria ei.
Emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara joi 20.02.2014 la ora 20.30 (cu reluare vineri 21.02.2014 la ora 11.30).