loader
Foto

Braga, țestul și Călușul oltenesc au deschis noul sezon „Exclusiv în România”

Oameni, istorii, poveşti, destinaţii sau obiective unice vin din nou să ne îmbogăţească după-amiezile de duminică. Cristi Tabără şi Cristina Şoloc ne invită la trasee pline de farmec din 25 septembrie, în fiecare duminică, de la ora 15.30, la TVR 1. | VIDEO

 

Din 25 septembrie, emisiunea ce ne face cunoscute unicate europene sau mondiale – toate din ţara noastră – îşi trece în palmares sezonul cu numărul XIX. Noi episoade vin în completarea celor peste 220 deja difuzate. Mai multe informaţii practice, referitoare la orientarea geografică, posibilităţi de cazare sau oferta gastronomică locală sunt promisiunea realizatorilor către telespectatorii TVR 1 pentru acest nou sezon.

Producătorii locali îşi vor găsi şi ei loc în episoadele emisiunii, astfel încât călătorii inspiraţi de „Exclusiv în România” să beneficieze cât mai mult de ofertele locale. Cristi Tabără şi Cristina Şoloc ne invită la noi trasee pline de farmec din 25 septembrie, în fiecare duminică, de la ora 15.30, la TVR 1.

(w882)

Exclusiv în România depăşeşte limitele unei emisiuni banale de călătorie, fiindcă nu se rezumă la a prezenta doar obiective sau activităţi turistice standard. Promovăm şi turismul cultural, ştiinţific, etnic sau chiar industrial, pentru acel segment de public care doreşte să descopere întreaga Românie, nu doar pe cea geografică. Oameni, istorii, poveşti de diverse feluri, care dau valoare locurilor, alături de destinaţii sau activităţi recreative”, punctează Marin Găbudean, producător al emisiunii de la TVR 1.

Printre ediţiile speciale pe care echipa „Exclusiv în România” le pregăteşte pentru telespectatori în acest sezon se numără ce cea dedicată Centenarului Încoronării lui Ferdinand şi a Mariei ca Rege şi Regină ai României Mari, la Alba Iulia, episod în care îl vom cunoaşte şi pe copilul minune al pianului european din secolul al XIX-lea, sasul Carl Filtsch din Sebeş, elev al lui Franz Liszt şi Frederic Chopin, precum şi pe episcopul catolic Ignac Batthyani, vizionarul căruia îi datorăm valoroasa bibliotecă ce ne aliniază cultural elitelor Europei. O altă ediţie specială va fi cea de Crăciun. Anul acesta vom petrece Naşterea Domnului în Ţinutul Secuiesc, ale cărui tradiţii religioase, populare şi gastronomice foarte bogate merită să fie cunoscute de întreaga Românie.

(w882)

Muzică, tradiție, povești exclusive și români veritabili, în primul episod din noul sezon „Exclusiv în România”

Prima ediţie a sezonului ne conduce în judeţul Olt, unde ne prindem în cea mai mare horă a căluşarilor din tot spaţiul românesc, inclusiv Republica Moldova! Hora, formată din 2000 de copii din toată țara – şi chiar din afara ei – poate fi văzută doar în Slatina și doar în preajma Rusaliilor, când are loc Festivalul Național al Copiilor „Călușul Românesc”, ajuns la a XXII-a ediție. În 1932, Călușul românesc cucerea Londra, în 2005 a intrat în Patrimoniul UNESCO, iar în 2017, Festivalul „Călușul Românesc” a stabilit un record, cu peste 2000 de dansatori și peste 1000 de călușari care au dansat sincron aceeași figură de căluș.

(w882) copii

După horă, ne răcorim cu o bragă rece și nutritivă, la cea mai veche firmă privată din România şi aflăm povestea celor mai... români albanezi olteni! Înființată de frații Memish - albanezii cu o istorie de 300 de ani în Slatina, firma a funcţionat inclusiv în perioada comunistă, producând cu mare succes, după reţete unice şi secrete, bragă şi îngheţată.

Mergem apoi în Osica de Jos, în atelierul caricaturistului Gogu Neagoe, vestit atât pentru lucrările sale, care se află în muzee de artă din Australia, SUA, China, Japonia, Iran, Franţa, Italia, Germania, Belgia, Bulgaria şi Grecia, dar și pentru nenumărate acțiuni caritabile.

(w500) caricaturi

(w882) caricatura

Ultima oprire este în comuna Vâlcele, celebra vatră călușărească de unde a devenit cunoscut Călușul, acum 100 de ani. Călușul traditional, de bătătură, se joacă în curțile sătenilor, timp de 9 zile, doar în săptămâna Rusaliilor. Vedem cum se „îngoapă” Călușul, în ultima zi de Rusalii și aflăm cum se realizează țestul - cuptorul antic de lut care coace o pâine delicioasă.

(w882) tast

(w882) paine

Braga, țestul și Călușul oltenesc deschid, aşadar, seria de ediţii în premieră ale emisiunii „Exclusiv în România”. Cristi Tabără şi Cristina Şoloc ne invită la o călătorie plină de culoare duminică, 25 septembrie, de la 15.30, la TVR 1. Emisiunea se vede şi la TVR Internaţional, tot duminică, la 17.20.

(w882) calus

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

 
„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

publicat: marţi, 29 octombrie 2024

În fiecare an, pe 28 octombrie, Grecia sărbătorește "Ziua Demnității", o dată semnificativă ce marchează curajul și determinarea poporului grec ...

 

#TVRminoritati