loader
Foto

Galerie foto

Biserica „Sfânta Treime” din Craiova

Biserica „Sfânta Treime” completează ansamblul construcțiilor religioase din centrul Craiovei. Construcția bisericii actuale datează din anul 1906, dar istoria locului este mai veche, tocmai din anul 1768. Biserica a fost paraclis domnesc al familiei Știrbei-Bibescu care a dat Țării Românești doi domnitori: Barbu Dimitrie Știrbei (n.1799) și Gheorghe Bibescu (n.1804), ambii născuți la Craiova.

 

Proiectul construcției îi aparține arhitectului și restauratorului francez André Lecomte du Noüy, cel care a reclădit mănăstirea Curtea de Argeș.

Prima biserică ridicată pe acest loc a fost ctitoria bătrânei jupânese Dumitrana Știrbei Stolniceasa, zisă Știrboaica, văduva marelui logofăt Constantin Știrbei, fost caimacam al Craiovei în anul 1741. Dumitrana era mama vornicului Barbu Știrbei, cel care a fost unul dintre ctitorii Bisericii Mântuleasa.

După cutremurul de la 1838, acestă biserică  a fost refăcută de Ecaterina Catinca Bibescu și fiul său, marele logofăt Barbu Dimitrie Știrbei, viitorul domn al Țării Românești.

Ecaterina și Dumitrache Bibescu au fost părinții domnitorilor Barbu Dimitrie Știrbei și Gheorghe Bibescu, frați de sânge, dar cu nume diferite pentru că Barbu a fost adoptat de unchiul său cu condiția să-i poarte numele.

Începând cu 1842 și  apoi în 1848, cei doi frați Barbu Dimitrie Știrbei și Gheorghe Bibescu ajung, pe rând, domnitorii Țării Românești și astfel Paraclisul boieresc al familiei Știrbei se transformă în Biserică domnească.

Familia Știrbei-Bibescu a fost una dintre cele mai importante familii boierești din Țara Românească din secolul al XIX-lea.

(w882) Memoria lo

Mai multe informații despre Biserica „Sfânta Treime” din Craiova aflați din emisiunea „Memoria locului” difuzată la TVR 3, miercuri, 20 noiembrie, de la ora 13.30.

Producător: Simona Carauleanu

Sursa foto: capturi din emisiune

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati