România deţine una dintre cele mai valoroase broderii bizantine - Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare.
Piesa cîntăreşte 4 kg şi a fost evaluată la 7,5 milioane de euro. Se ştie că a fost brodată în al 43-lea an al domniei lui Ştefan cel Mare, că a fost făcută la comanda sa, dar nu se ştie cînd şi cum a ajuns la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos. A fost descoperită acolo în 1882.
Călugării de la Zografu au vrut să o restaureze, dar n-au făcut altceva decît să pună în pericol existenţa acestui document istoric de o valoare excepţională. Au decupat broderia şi au lipit-o cu un clei de oase pe alt suport.
Piesa a fost recuperată în 1917 şi a fost adusă în ţară în decembrie 1919. Broderia este inclusă în patrimoniul naţional, categoria tezaur. Abia în 2002 a intrat într-un proces de restaurare migălos şi îndelungat.
Stindardul a fost filmat în decembrie 2012, cînd a fost expus la Muzeul Unirii din Iaşi. Demersul nostru a fost susţinut atunci de Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. În decembrie 2013 am întîlnit-o pe Sidonia MacrIi – specialistul care a lucrat şapte ani şi jumătate la restaurarea stindardului liturgic.
Un reportaj realizat de Gabriela și Loredan Baiardi.
Reporter special
TVR3 – sîmbătă, 8 martie, ORA 19.00
TVR IAŞI – luni, 10 martie, ora 20.00