Între 24 și 28 iunie, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să revadă dialogurile dintre artista vizuală Ileana Ploscaru Panait și Doru Drăgușin - sculptor și pictor, sculptorița și graficiana Elena Hariga, sculptorul Dinu Rădulescu, Gabriela Drăghici - tapiser și restauratoare și sculptorul Vlad Ciobanu (1948-2024).
Un text de Ileana Ploscaru Panait, realizatoarea emisiunii „Biografii necesare”
Sculptorul și pictorul Doru Drăgușin
- Luni, 24 iunie 2024, orele 12:00 şi 06:25
Sculptor, pictor şi desenator iscusit, Doru Drăguşin este absolvent al secţiei de sculptură. Lucrările sale sunt metafore ale volumului în spaţiu în care are libertatea totală de a urmări dinamica formei, dialogul plinului şi golului, materialitatea pietrei sau a fibrei lemnului, sensul tăieturii de daltă, accidentele ce dau expresie suprafeţei. Doru Drăguşin îşi calculează atent gestul şi forţa cu care acţionează asupra materiei brute, pentru ca marmura, granitul, lemnul și bronzul să-şi dezvăluie întreaga frumuseţe şi să capete semnificaţia pe care el a proiectat-o în imaginaţia sa. După mai bine de 40 de ani de activitate, Doru Drăguşin îşi menţine crezul potrivit căruia credinţa stăruitoare şi lipsită de îndoială, lucrul temeinic şi disciplinat, bucuria de a trăi, plăcerea şi dăruirea pentru artă înseamnă, de fapt, împlinirea binemeritată a destinului său ca om şi ca artist.
CITIȚI INTEGRAL AICI: BIOGRAFII NECESARE. SCULPTORUL DORU DRĂGUȘIN: „ARTA DUCE CĂTRE PROFUNZIME, NU CĂTRE ÎNVĂŢARE” | VIDEO
***
Elena Hariga – sculptoriță şi graficiană
Marţi, 25 iunie 2024, orele 12:00 şi 06:25
„Când îngerul îşi face simţită prezenţa, clipa devine unică, nu are de-a face cu timpul”, mărturisea Elena Hariga o sculptoriţă în al cărei atelier am înţeles însemnătatea „timpului ce se scurge într-o neliniştitoare linişte”.
A absolvit sculptura în 1968, la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, cu profesorul Ion Lucian Murnu. Din 1970 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România care, în 1993, a onorat-o cu Premiul pentru sculptură. În atelierul sculptoriţei, timpul parcă a uitat de sine. Am găsit aici o pace, o lumină cernută, aurie, o linişte atotcuprinzătoare. Este o împăcare asumată, care face loc descoperirii lucrurilor simple şi esenţiale? Nu ştim, dar, cu siguranţă, Elena Hariga nu a încheiat, încă, povestea ei despre „timpul ce i s-a dat”.
CITIȚI INTEGRAL AICI: BIOGRAFII NECESARE. SCULPTORIȚA ELENA HARIGA: „ÎNGERII VIN DIN VEŞNICIE ŞI FAC LEGĂTURA CU LUMEA NOASTRĂ, RITMATĂ DUPĂ TIC-TACUL CEASULUI” | VIDEO
***
Sculptorul Dinu Rădulescu
- Miercuri, 26 iunie 2024, orele 12:00 şi 06:25
Unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai generaţiei ’70, sculptorul Dinu Rădulescu a experimentat în cariera sa diverse tipuri de forme tridemensionale, diferite materiale – lemn, piatră, gips patinat, lut, bronz – reformulând, într-o manieră modernă şi personală, canoanele clasice. Portrete, statui ecvestre, siluete feminine, cavaleri şi cai, muzicanţi, compoziţii cu tematică christică, ca şi monumentele din simpozioanele de sculptură populează o lume densă de semnificaţii.
Prin firea sa riguroasă şi analitică, discretă şi modestă, dar şi asupra forţei şi valorii sale, într-o carieră de peste jumătate de secol, Dinu Rădulescu demonstrează că un artist este cu adevărat un truditor fără odihnă, care se regăseşte doar în clipa în care se află cu sine şi cu opera sa.
CITIȚI INTEGRAL AICI: „BIOGRAFII NECESARE”. DINU RĂDULESCU: EU FAC PARTE DINTRE ARTIŞTII CARE TREBUIE SĂ LUCREZE MULT CA SĂ AJUNGĂ LA O SCULPTURĂ REZONABILĂ | VIDEO
***
Gabriela Drăghici - tapiser, decoratoare și restauratoare
- Joi, 27 iunie 2024, orele 12:00 şi 6:25
O maestră a celor mai diferite tehnici – de la tapiserie, la acuarelă, de la mici obiecte textile, ce îmbină artefacte recuperate cu ingenioase arhitecturi ţesute, la podoabe, broderii şi păpuşi de sticlă, de la desen şi pictură, la proiecte pentru mari ansambluri de restaurare şi pictură monumentală – Gabriela Drăghici se impune, în primul rând, prin respectarea canoanelor clasice, printr-o disciplină a meşteşugului şi bucuria deplină prin care se manifestă. Intrăm astăzi într-o lume fabuloasă şi plină de fantezie dezvăluită cu sinceritate şi pasiune de un artist emblematic pentru arta decorativă românească din anii ’80.
„Prin arta mea n-am încercat niciodată să rup gura târgului. Sunt riguroasă şi fac doar ceea ce-mi place şi mă reprezintă pe mine. Nu mă interesează deloc cum sunt judecată”, explica Gabriela Drăghici, la „Biografii necesare”.
CITIȚI INTEGRAL AICI: „BIOGRAFII NECESARE”. ARTISTA GABRIELA DRĂGHICI: ARTA TREBUIE SĂ TE EXTRAGĂ DIN COTIDIAN ŞI SĂ TE PROIECTEZE ÎNTR-O LUME A ARMONIEI ŞI BINELUI | VIDEO
***
Sculptorul Vlad Ciobanu (1948-2024)
- Vineri, 28 iunie 2024, orele 12:00 şi 6:25
„Eşti ceea ce cauţi!”, iată convingerea care a definit cariera unuia dintre cei mai importanţi artişti plastici ai anilor ’80. Nimic din ceea ce contează cu adevărat nu i-a fost străin.
Artist-cetăţean în cel mai profund sens al cuvântului, Vlad Ciobanu (1948-2024) a fost activ în viaţa breslei şi a lumii culturale. Se definea ca un artist care nu a abdicat niciodată de la valorile clasice, chiar dacă mijloacele sale de expresie erau ancorate în modernitate.
„Artistul trăieşte sub presiunea unei vocaţii. O naţie şi o cultură se apără prin consolidarea acelui miez de consistenţă care creează identitatea, în raport cu alte culturi”, susținea Vlad Ciobanu.
CITIȚI INTEGRAL AICI: „BIOGRAFII NECESARE”. EDIȚIE DEDICATĂ MEMORIEI SCULPTORULUI VLAD CIOBANU (1948-2024): „EU SUNT OGLINDA LUMII ŞI LUMEA ESTE OGLINDA MEA” | VIDEO