loader
Foto

Galerie foto

Pictorița Norica Veșcă: „Eu îmi explorez, de fiecare dată, sufletul”. Artiștii săptămânii 17-21 iunie, la „Biografii necesare” | VIDEO

Între 17 și 21 iunie, la „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor  TVR Cultural să revadă documentarele despre sculptorul Mihai Marcu, pictorița și restauratoarea Diana Bărescu și curatorul Mihai Milea, pictorița Norica Veșca, pictorul și graficianul Ion Drăghici și pictorul Petru Lucaci.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, realizatoarea și producătoarea emisiunii „Biografii necesare”

Sculptorul Mihai Marcu (ediție din 2023)

  • Luni, 17 iunie 2024, orele 12:00 şi 6:25

„Eu am atacat în creaţia mea toate genurile, de la plastica mică, la monument”, spunea Mihai Marcu, din mijlocul studioului său plin ochi de lucrări.

Mihai Marcu aparţine acelei categorii de artişti care nu poate lucra dacă nu trece prin suflet trăiri intense, revelatoare, profunde, de adâncă şi sinceră convingere. Născut undeva în câmpia Bărăganului, sculptorul are nostalgia întinderilor largi, a unduirilor şi a iluziilor ce devin semn plastic. În creaţia lui, sesizăm un echilibru fin balansat între ceea ce înseamnă tradiţia sculpturii clasice şi interpretarea modernă a formelor. Artist viguros, „sculptorul de idei” este îndrăgostit de piatră şi lemn, iar lucrările sale se individualizează printr-o forţă de sugestie rar întâlnită. Materialul este un reflex al gândirii şi are puterea de a-l face să vorbească, indiferent dacă forma este umană sau este doar un segment abstract.

Regimul formal al lucrărilor lui Mihai Marcu are un echilibru şi o robusteţe împinse până la accentul teluric, o poezie discretă, un lirism foarte personal, o pasiune dezlănţuită pentru volumele ce impun o simbioză între geometrie şi încrengătura organică, o coabitare cu simbolismul mitologic în sens modernist.

CITIȚI INTEGRAL AICI: BIOGRAFII NECESARE. MIHAI MARCU: „EU AM ATACAT ÎN CREAŢIA MEA TOATE GENURILE. FIECARE MATERIAL ÎȚI SUGEREAZĂ CE SĂ FACI” | VIDEO

*****

Diana Brăescu - pictoriță, restauratoare și profesoară; Mihai Milea - curator, Centrul de Studii Avansate, Universitatea Bucureşti (ediție din 2023)

  • Marţi, 18 iunie 2024, orele 12:00 şi 6:25

„Cred că mă caracterizează un anume tip de feminitate, oarecum pierdută azi. O căldură, o tandreţe, chiar, un fel de senzualitate desprinsă de pământ”, mărturisea Diana Brăescu.

Diana Brăescu este o artistă care a ştiut de la bun început să exploateze materiale şi tehnici foarte diferite, cărora însă le-a găsit elementul comun: o coloristică îndrăzneaţă, un fir savant al naraţiunii desenate, accente de aur pe sticlă, poveşti al căror personaj principal este chiar ea, în variate roluri, menite a ne face să înţelegem că universul său artistic nu poate exista în afara sa.

Pictor monumentalist, familiarizată cu tehnicile picturii de frescă şi meşteşugului restaurării, Diana Brăescu a transferat firesc în pictura din atelier multe dintre mijloacele ce îi erau familiare din intervenţia pe perete. Întinderea şi sclivisirea frescei, o suprafaţă nobilă ce poartă atingerea mâinii pictorului, o catifelare şi o fineţe ce îmbie la o intervenţie directă şi sigură, glasiurile suprapuse atât de diafane şi transparente, care suportă adăugarea straturilor succesive de culoare datorate tehnicii picturii cu ou, contrastul dramatic obţinut prin inserţia unor suprafeţe rugoase, texturi diferite, grafia ca de gravură cu o linie de o supleţe ce caracterizeză desenul fiecărei lucrări, toate poartă marca inconfundabilă a unui artist de o mare sensibilitate şi de o rafinată spiritualitate.

CITIȚI INTEGRAL AICI: BIOGRAFII NECESARE. DIANA BRĂESCU: „CAUT MEREU. POT SPUNE CĂ «MĂ CAUT ». PICTURA MEA ADUCE AMINTE DE PICTURA MURALĂ” | VIDEO

****

Norica Veşcă – pictoriță şi profesoară (ediție din 2023)

  • Miercuri, 19 iunie 2024, orele 12:00 şi 6:25

„Este important să căutăm tot timpul ceva ce merită să fie spus lumii. Chiar şi în momentele mele mai puţin fericite, doresc să le arăt celor care îmi privesc lucrările partea frumoasă a vieţii. Călătoriile mele sunt un fel de ritual. Nu pictez impresii de călătorie. Eu nu plec în vacanţă. Eu îmi explorez, de fiecare dată, sufletul. De aceea, nu lucrez peisaje, nici studii de personaj. Nu ilustrez nimic. Încerc să-mi găsesc starea şi sunt curioasă ce sugerează ea privitorului”, spunea Norica Veşcă.

Lucrările Norică Veşcă gravitează în cercuri ample: o semnificaţie a perfecţiunii, imaginată prin această formă geometrică ce ilustrează iubirea, copilăria, jocul ca formă de desăvârşire a cunoaşterii şi a evoluţiei, călătoria în spaţiu şi timp, o trăire anume, intensă și totală. În fiecare tablou, Norica Veşcă nu se caută doar pe sine, ci şi întâlnirea fastă, tandreţea, comunicarea. Ceea ce defineşte în mod esenţial universul său creator este întoarcerea la copilărie, sub multe şi complexe aspecte. Pierderea copilăriei, nu sub aspect temporal, ci al profunzimii şi gingăşiei sufleteşti, echivalează cu o fiinţă în derivă, neîmplinită, confuză şi lipsită de iubire.

CITIȚI INTEGRAL AICI: BIOGRAFII NECESARE. NORICA VEȘCĂ: „EU SUNT FATA CARE NU PICTEAZĂ PENTRU OAMENI MOHORÂŢI”| VIDEO

*****

Ion Drăghici - pictor şi grafician, restaurator, pictor de biserici şi artist monumentalist (ediție din 2023)

  • Joi, 20 iunie 2024, orele 12:00 şi 6:25

„Urmăresc expresivitatea sub toate formele ei”, mărturisea Ion Drăghici, la „Biografii necesare”.

Grafica de şevalet şi gravurile sale sunt îmbogăţite prin tehnici coloristice şi grafice laborioase, totul în slujba unei compoziţii cu multiple straturi de lectură. De la ilustrarea unor texte literare, la citatul din maeştrii Renaşterii, Ion Drăghici şi-a compus o lume complexă, în care vedete sunt caii şi scoicile aduse valuri la ţărmul mării, frunze, pietre şi trunchiuri de lemn, spectacolul de lumini şi chipuri ale Veneţiei, nudurile imaginare şi miile de subiecte tezaurizate în caietele de schiţe, nelipsite din nicio călătorie.

Fără excese, cu bună măsură şi cuviinţă, artistul şi-a încropit, fărâmă cu fărâmă, o lume a bunătăţii şi frumuseţii, exprimată prin desen şi culoare. Şi-a delimitat un spaţiu al lucrului ferit de freamătul, de multe ori, destabilizator al evenimentelor din afara sa. Fără a se îndepărta de viața cotidiană, Ion Drăghici s-a protejat înconjurându-se de familie şi de un tezaur de amintiri şi de fapte, pe care le preţuieşte mai mult decât orice bogăţie a lumii, însă nu trebuie să ne lăsăm seduşi de fabulaţia poveştii, depănată prin această recuzită aparent neutră, cât mai degrabă de introspecţia – nu o dată – lucidă şi dureroasă, moralizatoare şi plină de avertismente asupra realităţii în care trăim.

CITIȚI INTEGRAL AICI: BIOGRAFII NECESARE. PICTORUL ION DRĂGHICI: „FAC TOT CE DEPINDE DE MINE CA SĂ RĂMÂN MODEST ȘI INTEGRU” | VIDEO

****

Petru Lucaci – pictor şi profesor universitar dr. Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, director al Revistei Arta, director artistic al Victoria Art Center (Bucureşti) - ediție din 2023

  • Vineri, 21 iunie 2024, orele 12:00 şi 6:25

„În spaţiul contemporan, până la urmă, unicitatea contează. Schimbarea este necesară, pentru că înnoirea te ţine treaz”, explica Petru Lucaci, la „Biografii necesare”.

Petru Lucaci este un artist multidisciplinar, care practică, în stil clasic, experimentul. El este un creator pe deplin stăpân pe mijloacele picturii, desenului sau fotografiei, pe care le transformă şi le transpune în proiecte multimedia, obiecte, instalaţii de mari dimensiuni, arhitecturi scenografice, perfect adecvate spaţiului expoziţional. În egală măsură, curator, manager cultural şi iniţiator al unor proiecte de cercetare academică, el şi-a asumat rolul de a participa la discursul public, de a fi prezent, de a lua atitudine, de a protesta, de a se revolta şi nu doar de a-şi demonstra veleităţi şi abilităţi artistice.

Seriile semnificative din creaţia lui Petru Lucaci sunt concepute ca nişte jurnale ample, ce analizează ciclic, pe parcursul mai multor decenii, cu mijloace mereu înnoite, lumina şi întunericul, speranţa şi deznădejdea, zona iradiantă a fiinţei noastre, angoasele şi tenebrele ei. Întotdeauna, încărcătura metaforică, mistică, socială a lucrărilor sale transcende graniţele artei.

„M-au preocupat mereu materialitatea lucrurilor şi obiectualitatea, înscrierea lor într-o spaţialitate, acel dialog constant în bidimensional şi tridimensional”, arăta pictorul.

CITIȚI INTEGRAL AICI: BIOGRAFII NECESARE. ARTISTUL PETRU LUCACI: „SCHIMBAREA ESTE NECESARĂ, PENTRU CĂ ÎNNOIREA TE ŢINE TREAZ” | VIDEO

 

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati