La TVR Internațional, pe 18 iulie, de la ora 19:00, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție a emisiunii „ Un doctor pentru dumneavoastră".
De peste 15 ani, medici români apreciați în țară și în străinătate construiesc punți pentru sănătate, dezbat teme de actualitate şi răspund întrebărilor dumneavoastră!
* HIMSS Global Health 2023, Chicago. Importanța comunicării dintre România și diaspora în domeniul sănătății
Invitat: din SUA, prof. dr. Theo Trandafirescu, specializare medicină internă, pneumologie și terapie intensivă, vicepreședinte Societatea Americană Federală de Cercetare
Invitat: dr. Cristina Berteanu, medic primar ATI, doctor în medicină, vicepreședinte Asociația ROZ -”Răbdare. Optimism. Zâmbet”, director dezvoltare, cercetare, inițiative strategice
Invitaţii acestei ediţii, parte a delegației României la Conferința și Expoziția HIMSS Global Health 2023 din Chicago, vorbesc despre cel mai influent eveniment de tehnologie a informației în domeniul medical unde, peste 40.000 de profesioniști s-au întâlnit în vederea realizării unor ecosisteme medicale comune bazate pe informație, tehnologie și educație. Misiunea HIMSS este aceea de a oferi o experiență unică, inovatoare, în domeniul sănătății, soluții pentru implementarea de politici publice, de dezvoltare a forței de muncă în domeniul medical, cercetare și transformare digitală a sănătății. Patologia oncologică are un impact major în lume şi este o problemă reală de sănătate publică, la nivel mondial. Tehnologia este sprijin pentru pacienţii oncologici. De aceea, este extrem de importantă aparatură performantă, de ultimă generaţie, care poate creşte calitatea vieţii pacienţilor. Cum pot fi ajutaţi pacienţii cu cancer în clinici specializate, ne spune invitata noastră, coordonatoarea a patru centre medicale din România dotate la standarde internaţionale.
* Avantajele chirurgiei minim invazive în ortopedie
Invitat: dr. Șerban Dragosloveanu, doctor în medicină, medic primar ortopedie şi traumatologie
Spitalul Foişor, echipat după standarde europene, oferă soluții integrate de tratament pacienţilor cu afecțiuni preponderent ale aparatului locomotor. Când vine vorba de intervenţii chirurgicale, mulţi pacienţi preferă să fie minim invazive, prin incizii mai mici, deoarece recuperarea este ușoară şi rapidă, cu o rată mai redusă a complicațiilor postoperatorii şi cu un consum de medicație antialgică redus. Sunt lezate mai puține părți moi cum ar fi mușchi, tendoane, ligamente dar, dezavantajul este că expunerea intraoperatorie este mai dificilă, uneori chiar limitată. Curba de învățare pentru aceste tehnici chirurgicale este de mai lungă durată. Un chirurg cu experiență și dotările tehnologice necesare pot face diferenţa în obținerea unei operaţii reuşite, cu riscuri minime. Există recomandări atunci când vrem să facem o intervenţie chirurgicală printre care amintim pierderea în greutate. Despre avantajele, dezavantajele, minimizarea anumitor riscuri ale chirurgiei minim invazive ne informează invitatul nostru, care are stagii de specializare în România, Germania, SUA, Austria, Slovenia şi Polonia.
* Cercetări privind apariția cancerelor, cu prof.univ.dr. Costel Darie din SUA
Pe profesorul Darie l-am cunoscut la Simpozionul Stop Cancer, ediția a 7-a. Predă la o universitate prestigioasă de cercetare din America. Un material care arată încă o dată importanța transferului de experiență, a comunicării și colaborării diasporei românești cu țara mamă.
***
Moderator Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv Lucian Băbeanu
Producător tv Monica Ancuța