loader
Foto

Întâlnirea Internațională a Sașilor din Transilvania: „Poți lega noi prietenii, înseamnă mai mult decât fanfare și mâncare"

Cu ocazia evenimentului desfăşurat la începutul lunii august, la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu în exclusivitate Televiziunii Române. Superstarul german Peter Maffay a acceptat, de asemenea, invitaţia la dialog a producătorului TVR Christel Ungar-Ţopescu. Două ediţii ale emisiunii „Akzente” de la TVR 1 le sunt dedicate.

 

La început de august, Sibiul a fost din nou gazda „Întâlnirii Internaționale a Sașilor din Transilvania”, eveniment ce aduce împreună comunitățile săsești din România și din diaspora. În acest an, întâlnirea a stat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, motto-ul evenimentului fiind: „Heimat ohne Grenzen” („Patrie fără graniţe”). În premieră pe o scenă din România, artistul german de origine română Peter Maffay, un superstar în rockul german, a oferit un concert extraordinar, în faţa a peste 20.000 de spectatori. Parade de costume populare săsești, expoziții, spectacole de teatru, prezentări de filme documentare, de carte, workshop-uri de dansuri şi de cântece populare săsești, petreceri cu muzică live în Piața Mare din Sibiu au completat manifestările dedicate acestui eveniment.

(w882) parada cos

(w882) peter maff

Au venit saşii! – răsuna prin burgul medieval la început de august. 16.000 de saşi au venit din toate colţurile lumii, pentru a celebra cea de-a doua întâlnire transfrontalieră acasă. Oraşul de pe Cibin a devenit capitala mondială a sașilor din întreaga lume”, explică Christel Ungar-Ţopescu, producător al emisiunii „Akzente” de la TVR 1, prezentă la eveniment.

(w882) intalnirea

(w882) christel s

Comunităţile de saşi din România, dar şi toţi cei care admiră spiritul, cultura, tradiţiile, portul şi cântecele lor, se vor bucura să urmărească două ediţii speciale ale emisiunii în limba germană de la TVR 1.

„Saşii ardeleni sunt răspândiţi în întreaga lume, iar întâlnirile de acest fel sunt importante pentru identificarea cu propria cultură, cu grupul lor etnic. Te mai întâlneşti cu vechi prieteni şi poţi lega noi prietenii – are, așadar, a face mult mai mult decât doar cu fanfare, mâncare, dansuri sau cântece. Este, mai degrabă, ceva care ajută ca sufletul saşilor să se păstreze”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în interviul acordat în exclusivitate Televiziunii Române. Mai multe puteți afla din dialogul preşedintelui României cu Christel Ungar-Ţopescu, în ediția Akzente din 22 august, partea a II-a, disponibilă online pe TVR+.

(w882) interviu i

Iar pe 29 august, în ediția emisiunii Akzente, ne bucurăm de acordurile inegalabile ale lui Peter Maffay. Născut în 1949 la Braşov şi emigrat împreună cu familia în Republica Federală Germania la vârsta de 14 ani, în 1963, Peter Maffay este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti rock din Germania, cu 20 de albume ajunse pe prima poziţie în clasamentele muzicale din ţara sa şi peste 50 de milioane de discuri vândute. Anul acesta, artistul a pornit în turneul de final de carieră, astfel că show-ul electrizant susţinut la Sibiu este cu atât mai valoros.

(w882) piata mare

Poate mai puţină lume ştie despre acţiunile filantropice ale lui Peter Maffay. În 2010, în satul Roadeș din județul Brașov, Fundația Peter Maffay, înființată de artist, a pus bazele unei instituții destinate copiilor traumatizați. Fosta casă parohială a bisericii fortificate din Roadeș a devenit tabără pentru copii cu probleme sociale, proveniți din sistemul instituționalizat. Şi tot Peter Maffay, alături de întreprinzătorul și filantropul Michael Schmidt, născut în satul săsesc Criț, au pus bazele deja celebrului festival Haferland, ce promovează tradiţiile săseşti. Povestea compozitorului și muzicianului, spusă de el însuşi, într-o discuţie cu aceeaşi Christel Ungar-Ţopescu, la „Akzente”.

(w882) interviu p

Foto: FaceBook Primăria Municipiului Sibiu; FaceBook Siebenburger.de; TVR

 
Cu vaporul pe Dunăre. Expoziție inedită la Muzeul Apei | VIDEO

Institutul Liszt din București, cunoscut ca Centrul Cultural Maghiar, a avut onoarea de a colabora cu Muzeul Maghiar de Tehnologie și ...

Concert într-o sinagogă ascunsă, la Arad | VIDEO

Concert într-o sinagogă ascunsă, la Arad | VIDEO

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Recent, un concert special a avut loc în cadrul Sinagogii Neologe din Arad, una dintre puținele sinagogi din Europa care nu poate fi observată ...

Expoziția "Dincolo de graniță" oferă o platformă artiștilor din Arad și din împrejurimi pentru a-și etala lucrările, evidențiind astfel talentul ...

 

#TVRminoritati