loader
Foto

Analiza "Banii Tăi": Cum stăm, după o nouă săptămână de pandemie?

Monica Ghiurco, realizator al emisiunii "Banii Tăi", continuă analiza la zi a situației economice și politice determinate de pandemie, oferind "informație relevantă, confirmată din surse demne de încredere, interne și externe".

 

În întreaga lume crește preocuparea pentru producția unui vaccin împotriva noului coronavirus. Agenția Europeană pentru Medicamente transmite că un asemenea produs ar putea fi aprobat abia anul viitor, într-un scenariu optimist, scrie Reuters.

Numărul cazurilor de Covid-19 declarate oficial în întreaga lume a depășit 4,7 milioane - mai mult cu 15% față de lunea trecută - dintre care aproape trei sferturi se regăsesc în Europa şi Statele Unite, potrivit unui bilanţ întocmit de agenţia France Presse.

Dacă economiile vor fi deschise prea devreme, Europa și Asia riscă o recidivă a infecțiilor, avertizează FMI. Dar chiar și așa, statele europene continuă relaxarea graduală a măsurilor impuse pentru limitarea îmbolnăvirilor.

Indiferent dacă va apărea sau nu un vaccin, Statele Unite vor relua activităţile normale, declară preşedintele american, Donald Trump, transmite BBC. SUA au pus deja în aplicare măsuri de amploare istorică: un uriaş plan de relansare economică de 2.200 de miliarde de dolari adoptat la sfârşitul lui martie a fost completat, la sfârşitul lunii aprilie, cu un al doilea plan de ajutor de aproape 500 de miliarde de dolari.

Londra rămâne capitala mondială a miliardarilor, dar potrivit publicației Sunday Times, cele mai mari averi din Marea Britanie au scăzut din cauza pandemiei, pentru prima dată după 10 ani, cu circa 60 de miliarde de euro, în doar două luni. 20 dintre miliardari au solicitat ajutor din fondurile publice puse la dispoziţie pe durata crizei provocate de pandemie, care asigură angajaţilor 80% din salariu, până la valoarea maximă de 2.500 de lire sterline pe lună.

Germania, cea mai puternică economie a Europei a înregistrat o scădere de 2,2% în primul trimestru al acestui an pe fondul crizei generate de epidemia de coronavirus, scrie BBC News. Este cea mai accentuată contracție de la criza financiară din 2009, dar germanii stau totuși mai bine decât ceilalți europeni.

Franța are o scădere economică de 5,8%, iar Italia de 4,7%. În Germania, fabricile și sectorul construcțiilor nu și-au oprit activitatea, iar guvernul federal acordă un pachet de asistență financiară fără precedent. Însă analiștii se așteaptă totuși la o adâncire a crizei în al doilea trimestru.

Vacanțele de vară în Europa vor putea fi reluate gradual, responsabil și cu reguli clare. Sezonul începe mai târziu, dar ar putea dura mai mult, apreciază analiștii.

Citiți AICI continuarea analizei publicate pe 19 mai!

***

Vom încerca să suplinim lipsa emisiunii de pe ecrane în această perioadă cu informații și analize pe care le considerăm utile pentru a înțelege atât complexitatea crizei prin care trece omenirea, cât și demersurile care se fac la nivelul structurilor de putere financiară, economică, politică sau militară pentru a diminua riscul unui dezastru socio-economic. Vom posta pe pagina de Facebook a emisiunii tot ce considerăm informație relevantă, desigur, confirmată din surse demne de încredere, interne și externe.

Monica Ghiurco, realizator „Banii Tăi"

 

 
„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

publicat: marţi, 29 octombrie 2024

În fiecare an, pe 28 octombrie, Grecia sărbătorește "Ziua Demnității", o dată semnificativă ce marchează curajul și determinarea poporului grec ...

 

#TVRminoritati