Emisiunea „Cultura minorităţilor” vă aduce reportajul „Destinul familiei Chrissoveloni”, o călătorie în istoria fascinantă a uneia dintre cele mai bogate familii din ţară. Luni şi miercuri, de la 14:30, la TVR 2 şi TVR+.
Ediţia sunt disponibile pe TVR+: Partea I și Partea a II-a
Familia Chrissoveloni e o familie de origine greacă. Din documentele pe care am reuşit să le găsim şi consultăm reiese că un domn Ioannis Hrissovelonis, proprietar de pământ, este identificat ca locuind pe insula Chios din Marea Egee la sfărşitul secolului al XVI-lea.
Din folclor reiese că în Imperiul Bizantin, la Constantinopol, persoanele alese de domnitorii bizantini să poată să brodeze veşmintele domnitorilor cu aţă de aur au fost numiti Hrissoveloni, care în limba greacă înseamnă „Ac de Aur”.
În secolul al XIX-lea, istoria familiei începe în România în anul 1848, la Galaţi, unde domnul Zanni M. (de la Manole) Chrissoveloni înfiinţează un contoar (companie subsidiară) a companiei lui din Constantinopol cu denumirea „Chrissoveloni Filles-Maison d’exportation et de banque”.
Aşa a început afacerea de bancă a familiei care a continuat neintreruptă pentru 100 de ani, până când în anul 1948, Banca Chrissoveloni SAR este lichidată abuziv de regimul comunist şi lichidatorul fiind un rus cu numele Vladimir Tiutriumov.
***
Despre „Cultura minorităţilor”
De la armenii din Iaşi, la lipovenii Deltei sau saşii Sibiului, Cultura minorităţilor aduce pe TVR 2 poveştile extraordinare ale oamenilor de diferite etnii care au marcat trecutul, dar şi prezentul ţării noastre.
Difuzate de luni până vineri, de la ora 14:30, emisiunea încearcă să cuprindă ce este semnificativ din istoria şi viaţa celor 18 minorităţi etnice recunoscute oficial. La realizarea ei lucrează Redacţia în Limba Maghiară, cea în Limba Germană şi secţia Alte Minorităţi; aşadar, fiecare zi a săptămânii vine cu reportaje, interviuri şi documentare de la comunitatea maghiară (joi şi vineri), germanii din România (marţi) şi de la celelalte minorităţi (luni şi miercuri).
***
Emisiunea „Cultura minorităţilor” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.