Despre această zi comemorativă în comunităţile rome din ţara noastră am aflat pe 2 august, ora 15.00, la „Convieţuiri”, pe TVR 1. În acelaşi timp, a fost adus un omagiu memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului.
La 2 august este marcată Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, stabilită prin Legea nr. 124/2020. Suferinţele îndurate de romi în lagărele de concentrare şi exterminare naziste şi ale aliaţilor acestora, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg, ceea ce a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor care afectează această comunitate, conform mae.ro.
credit foto: vocearomilor.ro
În data de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, mii de oameni de etnie romă rămași în viață - femei, bătrâni și copii din așa-numitul „lagăr al țiganilor” - au fost exterminați în camerele de gazare.
Istoricii apreciază că în lagărele de exterminare au murit sute de mii de oameni. Acțiunile nazismului, în cadrul Holocaustului împotriva romilor, au fost mult mai puțin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, și mai ales în ultimii ani, când comunitatea romă a început să ceară recunoașterea membrilor săi ca victime ale regimului nazist.
2 august a devenit zi națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, în 2020. Potrivit legii promulgate, „termenul Samudaripen, provine din limba romani şi are înţelesul de „ucidere în masă”. Tot pe 2 august, Europa marchează Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, pentru omagierea celor 500.000 de romi, care au fost ucişi în Europa de regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Miercuri, chiar pe 2 august, la „Convieţuiri”, pe TVR 1, vom afla cum arată această zi comemorativă în comunităţile rome din ţara noastră şi înţelegem mai bine această pagină de istorie. În acelaşi timp, aducem un omagiu memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului.
Târg ROM(a)NOR
În perioada 28-30 iulie, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti a organizat primul târg meșteșugăresc din seria celor 4 prevăzute în proiectul ROM(a)NOR Interferences. Au fost prezenți 40 de meșteri romi din toată țara care şi-au prezentat produsele și care au susținut o serie de ateliere pentru public. De asemenea, în curtea gospodăriei Moișeni, a avut loc prima dezbatere din proiect despre situația romilor și a moștenirii lor culturale și identitare, intitulată „Locuri. Locuire. Meșteșuguri”. Un reportaj amplu de la evenimentul amintit, care va include şi imagini de la spectacolul susținut de Taraful Zaharia de la Mârșa, Taraful București și Damian Drăghici, prezent pe scena Dumitra din muzeu cu ultimul său proiect, „Meditații lăutărești”, urmărimi miercuri, 2 august, de la ora 15.00, tot la „Convieţuiri”.
****
Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 - 2021 prin Programul RO-Cultura.
Festivalul Săptămâna Interetnică
Majorat pe malul Dunării! Ce poate fi mai frumos de atât... Zilele trecute s-a desfăşurat, la Tulcea, ediţia cu numarul 18 a Festivalului Săptămâna Interetnică.
Organizat de Asociaţia Centrul European pentru Diversitate, cu sprijinul minorităţilor naţionale, evenimentul a fost o pledoarie pentru dialogul dintre culturi, dar şi pentru moştenirea plină de culoare din Dobrogea. Festivalul are deja o tradiţie în Tulcea şi este un bun prilej pentru artiştii de diferite etnii să îşi promoveze folclorul. În egală măsură, este şi o pledoarie pentru voluntariat, aceasta fiind o altă componentă importantă a festivalului. Cum a fost la ediţia cu numarul 18 a Festivalului Săptămâna Interetnică, am aflat miercuri, 2 august, la „Convieţuiri”, de la ora 15.00, la TVR 1.
Prezintă:Camelia Văcăru
Producători: Teodora Drăgoi, Boris Velimirovici